– Vi har daglig køer helt ut på området utenfor politistasjonen

Passkø: Leder Jorunn Larsen Hilmo og førstekonsulent Åshild Sjøheim ved sivilseksjonen på Svolvær politistasjon ber folk sjekke passene sine og fornye i god tid. Foto: Knut Johansen

Passkø: Leder Jorunn Larsen Hilmo og førstekonsulent Åshild Sjøheim ved sivilseksjonen på Svolvær politistasjon ber folk sjekke passene sine og fornye i god tid. Foto: Knut Johansen

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi har det kjempetravelt, og det er kø langt ut på gata hver dag nå i juni, sier førstekonsulent Åshild Sjøheim ved Svolvær politistasjon.

DEL

Passkøen er ikke bare til stede på Gardermoen. Også ved sivilseksjonene ellers i landet er det kødannelser nå fordi folk har oppdaget at de trenger nye pass til feriereisen sin anno 2017.

– Vi har daglig køer helt ut på området utenfor politistasjonen, sier Sjøheim. Noe som også gjør at ventetiden for å få passet tilsendt i posten øker.

Hun sier de jobber så fort de kan, men at det er stor pågang gjennom hele uken.

– Torsdag før pinsehelgen hadde vi lang kø, og det ble ekspedert 38 nye passkunder.

Utlendingsenhet

I tillegg kommer alt arbeidet ved utlendingsenheten, som passkontoret i Svolvær har fått ansvaret for i regionene Lofoten, Vesterålen og Ofoten.

– Vi har mye jobb med dette, og det kommer i tillegg til pass.

Passkontoret i Svolvær har åpent alle hverdager i uka fra kl. 10.00 til kl. 14.00.

Også fredag før pinsehelga var det kø. Det finnes ikke et system for timebestilling i dag.

– Vi hadde før tilbud om langdager et par dager i uka, men det er vi i år ikke bemannet for å kunne tilby, sier førstekonsulent Åshild Sjøheim.

– Vi utsteder pass til mellom 30 og 40 kunder daglig, og det er et strev og stress, så det merkes at sommerferien nærmer seg, sier hun.

Også i fjor var det et hardt trøkk, som egentlig varte fra påske og helt fram til skoleferien i 2016.

Sjekk passene

Sjøheim sier det er viktig at folk sjekker passene sine i god tid før utreise. De skal også være gyldige et halvt år etter at man har avsluttet reisen.

Man opplever fortsatt at folk nærmest oppdager at passet er utgått når man er på vei til flyplassen.

Man kan utstede nødpass, men det er blitt veldig strenge regler for dette, sier hun.

Ugyldige

Og mange land godtar ikke lenger norske nødpass, noe terrorhandlingene i mange land er den direkte årsak til. Så det å satse på nødpass er ingen løsning, sier Sjøheim.

Nye pass neste år

Neste år er det planlagt at det skal komme nye passkiosker og helt nye pass, akkurat som det er kommet nye pengesedler i år. Disse passene får også en biometrisk del (Irisavlesning), og de blir mer norske i design, og skal ikke kunne forfalskes.

Egentlig skal disse tas i bruk fra 1. mars 2018, men det kan bli utsatt til høsten. Også nye ID-kort til alle norske statsborgere skal utstedes ved de nye passkioskene, da fra 1. april 2018, men også dette blir utsatt til høsten dersom de nye passene ikke kan tas i bruk fra 1. mars 2018.

Artikkeltags