Gå til sidens hovedinnhold

Vil innføre straff for å ta bilder av trafikkulykker

Artikkelen er over 3 år gammel

1. januar innførte svenske myndigheter skjerping av mange lover og blant disse finner man innføring av straff hvis privatpersoner tar bilder eller legger ut bilder av folk i livstruende, krenkende situasjoner, eller bilder som viser folks helsetilstand.

Det skriver Rana Blad.

Staten vil komme integritetsbrudd til livs og loven omfatter også bilder som legges ut for å ta hevn på enkelte personer. SVT skriver at dette omfatter situasjoner der personer legger ut krenkende bilder av noen andre for å ødelegge for dem eller deres rykte.

Loven ble gjeldende fra nyttår, men allerede neste år kommer nok en skjerping av den nye loven. Da vil man kunne bli straffet hvis man truer med å publisere bilder fra de ovennevnte situasjonene. Nettstedene får samtidig plikt til å fjerne slike bilder så fort de blir klar over at slike blir publisert på deres nettsider.

Brudd på loven om å ta bilder fra ulykker, andre krenkende situasjoner, eller å publisere dem på nett kan føre til en fengselsstraff på fire år.

Rystet over oppførsel

Bjørn Råde i Rana brannvesen er svært glad for at Sverige har fått på plass denne loven. Etter en tragisk ulykke i Bjørnbærvika der to personer omkom gikk han ut og sa at han var rystet over folks oppførsel på ulykkesstedet.

– De tar bilder som umiddelbart legges ut på Facebook, uten å tenke på at det sitter folk hjemme som kanskje ikke vet at det er deres familiemedlemmer det gjelder. Når det gjelder ulykken i Bjørnbærvika jobbet redningsmannskaper på stedet med den største respekt og verdighet, og vi er veldig forsiktige med hva vi sier og hva vi tar bilder av.

Når vi da ser at andre ikke bryr seg, så gjør det oss ikke rent lite provosert og forbannet. Derfor er jeg veldig glad for at Sverige nå innfører en lov mot dette. Det er rett og slett genialt, sier han.

Vil ha lovendring

Råde håper diskusjonen om publisering av bilder fra ulykker løftes opp og fram, også i Norge.

– Det virker som om Sverige har hatt de samme utfordringene som oss og at de har gjort noe med saken. Det ene er hvis man står langt unna og tar et bilde for å varsle om en trafikal hendelse, men når man kommer så nært at man ser registreringsnummer, og i noen tilfeller ser hvem som sitter i bilen, så er det gått for langt.

Når også dette legges ut på Facebook, i lang tid før politi eller redningsmannskaper har fått kontakt med de pårørende, så er man på helt feil vei. Jeg mener det er på høy tid denne diskusjonen tas i Norge slik at man får et forbud mot dette. Her må vi se til Sverige og ta lærdom av det de nå gjør, sier Bjørn Råde.

Kommentarer til denne saken