Gå til sidens hovedinnhold

Politiet legger fram resultatene fra 2018 – nedgang i straffesaker i to kommuner i Lofoten

Artikkelen er over 2 år gammel

Kriminalitetstall og resultatene fra Nordland politidistrikt har blitt framlagt av politimesteren.

Nordland politidistrikt har lagt fram kriminalitetstall og resultater for 2018. Politimester Tone Vangen skriver i rapporten at politiet i Nordland jobbet med mange alvorlige saker; drap, alvorlig vold, seksuelle overgrep mot barn og voksne. Videre skriver hun at særlig Lofoten og Vesterålen har måttet håndtere mange av de alvorligste sakene.

Politimester Tone Vangen mener det gjøres mye godt arbeid i politidistriktet.

– Politiet er inne i en krevende periode med reform, i tillegg til daglig drift. Vi kan se på resultatene at organisasjonen preges noe av dette parallelløpet, men alt i alt så har vi klart å holde et bra trykk i forhold til bekjempelse av kriminaliteten, sier hun i en pressemelding.

Hun sier videre at det i årsstatistikken framgår at oppklaringsprosenten har gått opp og saksbehandlingstiden har gått ned det siste året.

– Det framgår også at det jobbes godt med de aller mest alvorlige- og høyest prioriterte sakene. På noen saksfelt skulle vi gjerne hatt høyere tall, blant annet på narkotikasaker. Når tallene viser nedgang i saker betyr det at politiet ikke har kunnet legge samme trykket på dette kriminalfeltet som tidligere, sier Vangen.

Mest økning på Røst

Det har vært en nedgang i straffesaker i både Vågan og Flakstad fra 2017 til 2018. Mens Røst er den kommunen i Lofoten som har hatt den største økningen i antall straffesaker. Det var 335 straffesaker hvor hendelsen skjedde i Vågan i 2018, som er en nedgang på 23 prosent fra året før. 42 i Flakstad, som er en nedgang på 16 prosent.

I Vestvågøy kommune har det vært en økning til 550 saker, dette var en økning på 3 prosent. Moskenes hadde en liten økning på straffesaker fra 30 til 33. Det var 23 straffesaker på Røst i 2018, sammenlignet med 11 i 2017. Dette er en økning på 109 prosent, skrives det i rapporten.

Mindre tillit

I rapporten skriver politiet i Nordland at publikumsundersøkelsen fra 2018 viser at det er en nedgang i tilliten til politiet.

– Det bekymrer oss. Undersøkelsen forteller oss ikke hvorfor, men siden dette gjelder tilnærmet alle politidistrikt tror vi at det kan henge sammen med all bekymring som er uttrykt knyttet til omstillinga i politiet, skriver de i rapporten.

Kommentarer til denne saken