- Norge har bestandig vært kjent for «Nansen-ånden». Nå har vi plutselig ikke råd til å dele.

BESTEMOR: Asif, Mostafa, Bashir og Mobaris er utrolig glade for at Irene Arntsen har et så godt hjerte. – Hun er der bestandig for oss og hun er vår bestemor, slår de fire fast og får støtte fra de 15 andre ved mottaket. Alle foto: Kai Nikolaisen

BESTEMOR: Asif, Mostafa, Bashir og Mobaris er utrolig glade for at Irene Arntsen har et så godt hjerte. – Hun er der bestandig for oss og hun er vår bestemor, slår de fire fast og får støtte fra de 15 andre ved mottaket. Alle foto: Kai Nikolaisen

Artikkelen er over 2 år gammel

– Irene er vår bestemor. Vi kan snakke med henne om alt. Hun er der bestandig for oss, og vi er veldig glade i henne!

DEL

Det sier Asif, Mostafa, Bashir og Mobaris som alle bor ved mottaket for unge, enslige asylsøkere på Knutstad.

Fredag var de og de 15 andre afghanske guttene som bor ved mottaket bedt hjem til Irene Arntsen på Alstad. Der ventet pizza, brus og is.

– Det er tredje gang jeg gjør dette. Første gangen var vi på kroa, men de to siste gangene har vi vært hjemme hos meg, Det er noen helt fantastiske ungdommer og de er veldig takknemlige. De bærer på sterke historier og de vet ikke hva morgendagen bringer. Grunnen til at jeg engasjerer meg er å vise de at det er noen som bryr seg om de, slår Irene fast mens guttene bærer ut pizza.

SKØY: Humøret var på topp og guttene fleipet med Thomas Elvebakk som tok spøken   med godt humør.

SKØY: Humøret var på topp og guttene fleipet med Thomas Elvebakk som tok spøken med godt humør.

-Irene er vår bestemor

Det er ingen tvil om at guttene setter pris på den Irene er.

– Irene er vår bestemor. Vi kan snakke med henne om alt. Er vi triste så er hun der, er vi glade så er hun der. Hun er der bestandig for oss, og vi er veldig glade i henne, sier Bashir, Mostafa, Asif og Mobaris og ser på Irene.

Bashir forteller at han ofte får meldinger fra Irene eller ho bestemor som han kaller henne.

– Hver morgen får jeg en god morgen melding fra henne der hun spør hvordan jeg har det. Om kveldene kommer en god natt melding. For meg som ikke har noen andre er det veldig viktig at en som Irene bryr seg. Uansett hvor jeg havner så vil ho bestemor ha en stor plass i mitt hjerte, sier Bashir mens både han og Irene kjemper med tårene.

TRYGGHET: – Du er min trygghet i livet, min eneste trygghet, sier Bashir til Irene.

TRYGGHET: – Du er min trygghet i livet, min eneste trygghet, sier Bashir til Irene.

-Hvor ble det av "Nansen-ånden"?

De fleste av guttene har en sterk historie, og de vet heller ikke hvor lenge de får være i landet.

– I går satt jeg og snakket med en i flere timer. Han hadde fått avslag og må ut av landet. Han har ingen slektninger og vet ikke hvor han havner. Det er hjerteskjærende å høre på og det er derfor jeg har engasjert meg, sier Irene som blir stille når vi spør om det er vanskelig når det skal tas avskjed.

– Ja, men de fleste bare forsvinner. Jeg blir fryktelig lei meg, men det verste er nå vi får høre fra at de at lever på gata i en eller annen by i Europa. Tenk at vi i verdens rikeste land bare sender de unge guttene ut av landet uten at de har noen plass å reise. Jeg blir så oppgitt, sier Irene som også hadde invitert tre lokalpolitikere til sammenkomsten.

Thomas Elvebakk, fra Høyre, Anne Sand fra Sp, og Arne-Martin Finstad fra Ap fikk høre en engasjert Irene Arntsen.

– Dere starter snart en valgkamp og jeg forventer at dere går rett til toppene i partiene for å få til en mer human asylpolitikk. Vi kan ikke fortsette med å være så kyniske at vi sender alle ut. Norge har bestandig vært kjent for «Nansen-ånden». Nå har vi plutselig ikke råd til å dele. Sånn har ikke Norge vært før og slik vil vi ikke ha det, slår hun fast.

KLAR TALE: Irene Arntsen ga klar beskjed om hva hun mente om dagens asylpolitikk.

KLAR TALE: Irene Arntsen ga klar beskjed om hva hun mente om dagens asylpolitikk.

 

-Hverdagsintegrering

Innlegget og engasjementet til Irene gjorde inntrykk på de tre politikerne.

– Det er helt utrolig at hun tar imot disse guttene og behandler de som de skulle være sine egne. Det er klart at vi må se på hvordan vi tar imot disse unge menneskene, sier Anne Sand.

– Jeg blir rørt når jeg hører historiene til guttene og blir ikke mindre rørt når jeg ser og hører engasjementet til Irene. Det hun sier om at Norge er blitt forandret stemmer nok dessverre, sier Arne Martin Finstad.

Thomas Elvebakk mener Irenes innsats er beundringsverdig.

– Erna Solberg har lansert ordet hverdagsintegrering og her i dag ser vi det i praksis, slår Elvebakk fast.

Guttene prater med gjestene og humøret er på topp. Det er ingen tvil om at de føler seg hjemme i stua hos ho bestemor.

– Jeg venter på at min søknad behandles og tenker mye på det. Men når jeg er her så blir disse tankene borte, sier en av guttene.

Mottaksleder Tom Edvardsen sier at det er beundringsverdig det Irene gjør og at guttene har det tøft.

– I dag vet vi om ti stykker som har bodd hos oss som etter å ha blitt sendt ut av landet nå befinner seg på gata i Paris. Det store usikkerheten gjør dem usikre og da er slike som Irene gode å ha, sier Edvardsen.

Arbeidsvillige

Irene skulle ønsket at flere i bygda hadde gjort som henne.

–Disse guttene krever ingenting. Helt fra første dag mottaket åpnet så har vi vært åpne og tatt imot guttene. De har lyst til å arbeide og de gjør alt av småjobber. De klipper plen, har malt noen vinduer. De gjør alt som jeg ikke klarer. Når vi er ferdig her i dag så vasker de kopper, rydder på plass og vasker golvet. De er så gode disse guttene og jeg er akkurat like glad i de alle, sier Irene.

På spørsmål om hvorfor hun engasjerer seg sånn når hun vet at avskjeden blir smertefull for både henne og guttene.

– Det er trist når de drar, men det er ikke verst for meg. Jeg vet hva jeg har og vet hva jeg går til. Guttene vet ingenting, og har mitt engasjement ført til at hverdagen deres er blitt litt bedre så har jeg lyktes, sier hun stille.

Bashir har sittet og hørt på oss og plutselig går han bort til Irene.

– Du, bestemor! Min hverdag har vært helt annerledes hadde ikke du vært der for meg. Du er min trygghet i livet, min eneste trygghet, sier han og får en god varm klem i retur.

Artikkeltags