Blåmandag for kommunalministeren

Det telles opp stemmer etter valget om kommunesammenslåing. Mange kommuner sier nei.

Det telles opp stemmer etter valget om kommunesammenslåing. Mange kommuner sier nei. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

21 av 29 kommuner sa nei. Kommunalministeren avviser helsvart supermandag.

DEL

Ifølge statsråden gir det nemlig et feil bilde å bare studere folkeavstemningene. Hans egen oversikt er langt mer oppløftende for regjeringen, som lenge har ivret for sammenslåinger.

– Det kom mange gode nyheter mandag. 20 kommuner sa ja og 26 kommuner sa nei når man ser resultatet av folkeavstemninger og innbyggerundersøkelser samlet, sier Sanner.

Sammensatt

Ifølge Kommunal Rapport er det hittil bare ja-flertall i åtte av 31 kommuner som mandag avhold avstemming. I Ullensvang og Narvik presenteres resultatet senere tirsdag.

Sanner opererer med litt andre tall og oppga ja i 9 og nei i 20 kommuner da NTB snakket med ham tirsdag formiddag. Kommunalministeren har også sammenstilt innbyggerundersøkelsene som ble klare fredag og mandag med mandagens avstemminger. I en slik oppstilling er 16 kommuner positive til sammenslåing, mens det i 22 kommuner er flertall mot.

– Nå er det opp til lokalpolitikerne å si sitt, men jeg mener det ligger an at vi får flere nye, sterkere velferdskommuner, sier Sanner, som øyensynlig har lagt ordet «robust» på hylla.

Lav valgdeltakelse

Jan Tore Sanner (H) er glad for at prosjektet om kvinner i lokalpolitikken har hatt en positiv effekt.

Jan Tore Sanner (H) er glad for at prosjektet om kvinner i lokalpolitikken har hatt en positiv effekt. Foto:

Valgdeltakelsen i folkeavstemningene er i gjennomsnitt på 57 prosent, ifølge Kommunaldepartementet.

– Jeg tror mange lar være å stemme fordi de synes det er greit at kommunestyret tar beslutningen. I tillegg er det kjent at folkeavstemninger ofte mobiliserer dem som er imot. Derfor er innbyggerundersøkelsene i mange tilfeller mer representative, sier Sanner.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener Sanners måte å lese tallene på bærer helt galt av sted.

– Et frieri der 50 prosent sier ja blir uansett avvist. At landets valgminister mener at meningsmålinger er bedre enn valg, er uhørt. Meningsmålinger gir tolkningsmonn. Mange av spørsmålene i innbyggerundersøkelsene er ledende, sier Vedum til NTB.

Han viser til at valgdeltakelsen ved fylkestingsvalget sist var under 56 prosent og mener supermandagen innebar et nytt nederlag for Sanner.

– Folk vil ikke ha den sentraliseringen han ivrer for. Med unntak av den sentrale kommunen i et område, sier kommunene nei. Det er det generelle bildet.

Fristen kan tøyes

– Det er ganske store kostnader forbundet med en sammenslåing, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er ganske store kostnader forbundet med en sammenslåing, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto:

Innen 1. juli har kommunene frist til å fatte vedtak om frivillig sammenslåing. Men fristen kan komme til å tøyes i enkelte tilfeller.

– I spesielle tilfeller vil man kunne avklare med fylkesmannen hva som må vedtas når, men hovedfristen ligger fast, sier Sanner.

Han mener reformen er i god rute, men vil ikke nå tallfeste hvor mange færre kommuner det blir.

– Det er for tidlig å spekulere på dette, men det går i riktig retning. Det er 250 kommuner som har inngått en intensjonsavtale om sammenslåing. Og hvis man for to år siden hadde sagt at 20 kommuner skulle si ja og 26 nei på en såkalt supermandag, hadde få trodd på det, sier Sanner. (ANB-NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken