Folkeavstemning til våren

Diskusjonen om dette vakre området helt sørvest i Lofoten skal bli nasjonalpalrk har gått hett

Diskusjonen om dette vakre området helt sørvest i Lofoten skal bli nasjonalpalrk har gått hett

Artikkelen er over 5 år gammel

Et enstemmig kommunestyre i Moskenes sa ja til folkeavstemning om nasjonalparken.

DEL

Få saker har vakt mer engasjement enn spørsmålet om å opprette Lofotodden nasjonalpark på 58 prosent av landarealet på Moskenesøya, inkludert område i Flakstad kommune.
I høst overleverte nasjonalparkmotstander Bjørn Eirik Larsen 400 underskrifter som krevde folkeavstemning for eller mot opprettelsen av nasjonalparken.
Torsdag sa et enstemmig kommunestyre ja til kravet. Uenigheten dreide seg om tidspunktet. Et flertall på 11 sørget for at folket får si sin mening til våren. Mindretallet ville kombinere spørsmålet om nasjonalpark med kommune- og fylkestingsvalget i september.
– Det vil være lettere å få folk til å stemme om avstemningen legges til valget. Det nye kommunestyret er helt sikkert like kompetent til å ta en avgjørelse om nasjonalpark som vi er, mente Hartvig Arve Sverdrup (Moskenes Fellesliste).
– Kobles valg og folkeavstemning vil spørsmålet om nasjonalpark overskygge andre saker i valgkampen. Ap gikk først for avstemning til høsten for å spare penger, men vi ser at egen avstemning til våren er en bedre løsning, sa varaordfører Sven Asbjørn Korneliussen (Ap).
 

Hets på nettet
 

Engasjementet blant motstanderne har utspilt seg på Facebook. I kommunestyret reagerte flere på tonene i innlegg. Korneliussen mente kommunen bør vurdere juridisk bistand.
– En del innlegg bærer preg av ren hest, spesielt mot prosjektleder. Vi har et arbeidsgiveransvar for dem som får hverdagen ødelagt av usaklige angrep. Derfor bør vi vurdere om enkelte ytringer er over streken av hva som er akseptabelt, mente varaordføreren.
– Når det brukes karakteristikker som «ikke-etniske moskenesværinger», og andre meninger skjelles ut, er det en oppførsel som er total uakseptabel, sa Robert Walker (Moskenes Fellesliste) som er fra Leeds i England.
Ordfører Lillian Rasmussen antyder at avstemningen vil koste ca. 40.000.
– Den blir rådgivende. Det som blir viktig nå er å få plass korrekt informasjon før avstemningen, konkluderte ordføreren.

Artikkeltags