Gå til sidens hovedinnhold

SISTE: Dropper sammenslåing mellom Troms og Nordland

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag møttes fylkesrådene i Troms og Nordland i Tromsø for å fortsette samtalene om en eventuell sammenslåing, skriver Nordlys.

Den første samtalen ble holdt i Bodø i desember. Da ble fylkesrådslederne enige om å gå videre i prosessen.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland sa før helga til Avisa Nordland at ambisjonen med samtalene i Tromsø mandag var å avklare hvorvidt man skulle gå videre i prosessen om en eventuell sammenslåing av Troms og Nordland.

Dropper sammenslåing

Mandag møttes begge fylkesrådene for å belyse alle fagområdene, og på en pressebrief på fylkeshuset i Tromsø redegjorde de to fylkesrådslederne, Norvoll og Cecilie Myrseth (Ap) i Troms, for beslutningen de to fylkesrådene har kommet fram til.

- Vi har hatt gode samtaler i dag, og nå er vi blitt enige om å ikke skrive en intensjonsavtale mellom Troms og Nordland, men vi er enige om å intensivere samarbeidet mellom våre fylker, sa Cecilie Myrseth på pressekonferansen.

Det betyr at sammenslåingsprosessen avsluttes.

Krav om «hovedstad» ikke diskutert

AN har tidligere skrevet at Bodø som en ny regionhovedstad vil være et avgjørende krav fra Nordland i forhandlingene. Et slikt krav ble ikke vedtatt av fylkestinget i Nordland under desembersamlingen.

Fylkestinget i Troms legger i sitt vedtak til grunn at Tromsø skal være den nye regionens administrasjonssenter.

På pressekonferansen mandag sa Tomas Norvoll at spørsmålet om hvor fylkeshovedstaden skal ligge ikke har vært diskutert på møtet i Tromsø.

Åpen for begge alternativer

Før helga sa Norvoll at han var åpen for å både gå inn i en felles region og fortsette på egen hånd.

– Poenget med denne øvelsen er at Nordland godt kan være alene. Vi vil klare nye oppgaver selv, men vi ønsker om se om dette kan bli et resultat som gjør at vi blir enda bedre. Vi ønsker også å se på om dette kan gi oss en sterke stemme i den nasjonale politikken, sa han til AN fredag.

Fylkestinget i Nordland har primært foreslått at Nordland alene blir en av de ti nye regionene som regjeringen ønsker å erstatte dagens 19 fylker med gjennom denne regionreformen.

– Sekundært at Nordland blir ny region med en grensejustering mellom Sør-Troms og Nordland slik at Midtre Hålogaland inngår i region Nordland, heter det i vedtaket fra fylkestinget som ble avholdt i Bodø i desember.

AN kommer med mer

Kommentarer til denne saken