Elizabeth (23) fikk gjennomslag for gratis prevensjon til ungdom under 16 år

Elizabeth Åsjord Sire

Elizabeth Åsjord Sire Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Høyre vil la alle under 24 år få gratis eller rimeligere prevensjon. Det ble klart under partiets landsmøte i helga, og forslaget kom fra en politiker fra Vågan.

DEL

Flere lofotinger er med på landsmøtet til Høyre denne helga. En av dem er Elizabeth Åsjord Sire fra Svolvær og Vågan Høyre. Sire er også sentralstyremedlem i Unge Høyre.

Hun la frem et forslag om gratis prevensjon for de under 16 år, og dermed fjerne aldersgrensen fra bidragsordningen for hormonell prevensjon.

Det fikk hun støtte for, dermed er det nå klart at regjeringspartiet ønsker at alle under 24 skal få prevensjon gratis eller til redusert pris. Tidligere har de under 16 år vært nødt til å betale full pris, på lik linje med voksne. Sire betegner saken som et stort gjennomslag for Unge Høyre.

- Det finnes ikke noe rettferdig med at du får dekt deler eller hele beløpet det koster for p-piller når du er 20 år, men ikke når du er under 16, sier hun i en pressemelding lørdag.

Ungdomshelse

Hun peker videre på at dette er en sak om handler om flere momenter ved ungdommers helse.

- For noen handler det om at de er klar for å ha samleie for første gang og ønsker å være trygg. For andre handler det om at man hemmes i hverdagen fordi man sliter med kraftig menstruasjonssmerter. Jeg er glad Høyre tar ungdomshelse på alvor, sier Elizabeth Åsjord Sire som er kommunepolitiker i Vågan og vara-representant på Stortinget for Nordland Høyre.

Unge Høyre i Lofoten løftet på samme landsmøte fram psykisk helse og ungdom. Elizabeth Åsjord Sire mener forslaget om prevensjon som kom under behandlingen av resolusjonen om psykisk helse er viktig.

- For en 14-åring som er klar for å ligge med kjæresten sin for første gang, vil det ha noe å si om hun oppsøker legen og forteller at hun trenger prevensjon. Bare det å ha en fagperson som kan lytte til det hun har å si og svare på spørsmål hun kanskje ikke visste hun hadde, kan bety mer enn man tror.

Skapte debatt

Regjeringspartiene lanserte tidligere i år en utvidelse av ordningen med gratis prevensjon som en del av en strategi for bedre kvinnehelse.

NRK skriver lørdag at saken førte til heftig debatt på landsmøtet. Blant annet stemte helsepoltitisk talsmann Sveinung Stensland mot.

- Fordi vi har en seksuell lavalder på 16 år, vil det være galt å innføre gratis p-piller til jenter under 16 år, ser han til NRK.

Åsjord Sire sier blant annet til NRK at hun nå håper på flertall på Stortinget for saken.

Artikkeltags