Partilederen i Vågan Ap åpner for å gå av etter valget: – Vi gjorde en formidabel valgkamp, men et dårlig valg

Skuffet: Partileder Wiggo Pettersen i Vågan Ap åpner for å stille sin plass til disposisjon etter kommunevalget i høst. Her sammen med partiets varaordførerkandidat Holger Pedersen i et kommunestyremøte.

Skuffet: Partileder Wiggo Pettersen i Vågan Ap åpner for å stille sin plass til disposisjon etter kommunevalget i høst. Her sammen med partiets varaordførerkandidat Holger Pedersen i et kommunestyremøte. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Partileder Wiggo Pettersen i Vågan Arbeiderparti håper det er grunnlag for et rødgrønt flertall i Vågan. Selv åpner han for å stille sin plass til disposisjon etter kommunevalget.

DEL

Arbeiderpartiet endte med en oppslutning i Vågan på 23 prosent i kommunevalget mandag. Det er en nedgang på ti prosentpoeng fra da partiet mistet makten til Høyre og Eivind Holst i 2011.

Ifølge en oversikt på nettstedet pollofpolls.no over valgresultat siden 1945 har Ap i Vågan ikke hatt lavere oppslutning enn i år.

Det viser også tall fra Statistisk sentralbyrå.

Dagens Vågan kommune ble slått sammen av Vågan, Gimsøy og Svolvær bykommune i 1964, heller ikke på de siste 55 årene har oppslutningen vært nede på 23 prosent i Vågan for Ap.

Nærmest var partiet i 1999 med 24,7 prosents oppslutning. i 2015 fikk AP 27,9 prosent i Vågan.

– Vi skal analysere

Partileder Wiggo Pettersen mener det har vært gjort en solid innsats, men skulle gjerne hatt større oppslutning i høstens valg.

Ap gikk mest tilbake av alle med nesten fem prosentpoeng, men ble likevel det nest største partiet i Vågan.

– Vi har gjort en formidabel valgkamp. Vi har jobbet knallhardt, og vi har løftet saker vi mener er viktige for Vågan. Det går på blant annet markagrensa, høyhus, skolemat og leksefri skole. Vi har et godt program. Når vi da ikke lykkes, da har vi gjort noe feil, sier han.

Pettersen erkjenner at Ap har gjort et dårlig valg jevnt over.

– Arbeiderpartiet har gjort et dårlig valg i Vågan, et elendig valg i Nordland og et elendig valg nasjonalt, sier partilederen som åpner for å selv gå av etter årets valgkamp.

– Jeg er helt klart villig til å stille min plass til disposisjon. Det må man gjøre når det går så dårlig som det gjør.

– Hva er årsaken til resultatet i høst?

– Vi har ikke kommet så langt at vi har fått analysert valget. Det skal vi helt klart gjøre.

Han håper likevel på at det er mulig å komme i havn med et rødgrønt flertall i Vågan.

– Selvsagt gjør vi det. Ap har hatt en oppslutning på 40 prosent uten å komme i posisjon. Vi har gode venner i SV og Rødt. Vi håper vi har det også i Sp. Vi har ganske lik politikk, sier han og peker på at venstresida i Vågan totalt sett holder stand.

SV ble den store vinneren på venstresida i Vågan. Partiet fikk ti prosent oppslutning og tre mandater i kommunestyret. Senterpartiet økte aller mest i Vågan med 6,2 prosentpoeng.

– Merker nasjonal trend

Ordførerkandidat Lena Amalie Hamnes sier det enda ikke har vært en evaluering av valget internt i partiet.

– Vi har konsentrert oss om forhandlinger så langt. Men det er i stor grad de nasjonale trendene som slår igjennom her også.

Hun mener partiet har jobbet hardt i valgkampen, og som opposisjonsparti i kommunestyret.

– Hva kunne dere gjort annerledes?

– Vi kunne ikke gjort så mye mer, men det er helt sikkert ting vi kunne gjort annerledes. Det er klart at dagens posisjonsparti får veldig godt betalt når de tar æren for alle enstemmige vedtak. Her kunne vi sikkert vært tøffere for å presisere det.

– Partilederen i Vågan Ap åpner for å gå av på grunn av valgresultatet. Hva tenker du om det?

– Den tanken skal han bare skrinlegge. Det er i hvert fall ikke Wiggo Pettersen sin innsats som partileder som har ført til et dårlig resultat.

Hun understreker at partiet nå har fokus på å få til et rødgrønt flertall i Vågan. Ap kan sammen med SV, Senterpartiet og Rødt eller MDG få på plass et nytt flertall i høst.

– Vi har selvfølgelig et håp om det. Det er viktig for oss å få til en god politikk som vi kan stå for, og som kan drive kommunen framover på viktige områder for oss.

Søndag møtes de rødgrønne partiene for å diskutere et mulig nytt politisk flertall.

– Så får vi se hva som kommer ut av det. Vi mener vi har gode forutsetninger for å finne punkter vi kan enes om.

Flere nye navn

Partiet får nå syv mandater i kommunestyret fra høsten av, ett færre enn forrige periode. Christer Jakobsen er ny av de faste representantene. På varalista er det flere nykommere.

Blant annet ble Therese Tønder Pettersen stemt opp fra 21 til 13. plass. Første vara til kommunestyret er Nora Abelsen Lorentzen i Vågan AUF. Sokneprest Nils Jøran Riedl fikk så mange personstemmer at han hoppet opp fra 31 til fjerde varaplass.

– De skal få sin sjanse, fastslår partileder Wiggo Pettersen og trekker fram mulighet til å få møte både i kommunestyret og til ulike råd og utvalg.

Også Lena Hamnes er glad for at flere nye navn er på varalista.

– Vi bygger opp et mannskap nå for å sikre etterveksten. Vi synes det er utrolig positivt at nye representanter blir krysset opp på lista.

Ap fikk nasjonalt en oppslutning på 24,8 prosent. Det er en nedgang på 8 prosentpoeng fra forrige kommunevalg. I Nordland endte partiet på 26,8 prosent i fylkestingsvalget, det var en nedgang på 9,2 prosentpoeng.

Artikkeltags