På målingen InFact Norge har gjennomført for Lofotposten er oppslutningen om Arbeiderpartiet i Vestvågøy nesten dobbelt så høy som Høyres, 36,2 mot 18,5. Samlet for Vestvågøy, Vågan, Flakstad og Moskenes får Ap 38,6 prosent, mot 17,1 prosent for Høyre.


Les også: Slik ville lofotingene stemt om det var valg i morra


– Det samsvarer med nasjonale målinger, og er omtrent som forventet. Et parti som er i medvind nasjonalt, som Ap, får også god oppslutning i lokale målinger, mener Finstad.
Han gir opposisjonen på Stortinget mye av æren for resultatet i målingen i Lofoten. Med Ap i spissen er det, ifølge Finstad, tegnet et bilde av regjeringen som distriktsfiendtlig, og som er mest opptatt av å omfordele fra fattige til rike og fra nord til sør.
– Regjeringen når ikke ut med forklaring om årsakene til politikken de foreslår.
– Kan noe av forklaringen på oppslutningen også handle om at folk ønsker en sterk stat og mer sosialdemokratiske løsninger?
– Det er mulig regjeringen går for fort fram. Folk flest har det bra og Norge går godt. Det er kanskje en engstelse for forandringer.

Tretthet

I Vestvågøy trekker han fram flere år med omstillinger, som en kilde til lokal «regjeringstretthet». Selv om de fleste større sakene er vedtatt med stort flertall, rammer nok misnøyen partiet som sitter med ordføreren. De ter krevende å sitte med makten i slike perioder, mener Finstad.
– Med unntak av Frp har de fleste partiene støttet omstillingstiltakene, samt bygging av Meieriet kultursenter.
Foreløpig har ikke lokalpartiene lagt fram sine valgprogram til høstens valg. Kommunevalg er også i stor grad personvalg. Det kan gi lokale utslag for valget i september, mener Finstad.
– Det er for tidlig å utrope vinnere og tapere ved valget. Men det blir krevende å beholde ordførerstolen. Jeg gleder meg til valgkampen. Vi skal kjempe for fortsatt Høyre-ordfører, sier Jonny Finstad.

Medvind

– Siden spørsmålet er hvordan lofotingene ville stemme ved lokalvalg, tror jeg målingen reflekterer at Ap er i medvind i Lofoten, sier Vestvågøy Aps ordførerkandidat, Remi Solberg.
Han mener folk ser forskjell på Aps fellesskapsløsninger og Høyres og Frps ønsker om økt privatisering, både av statlig eiendom og tjenestetilbud.
– Det er forskjell i ideologier. Jeg leser målingen som et ønske om folk ikke lenger ønsker Høyre-ordfører i Vestvågøy, sier Solberg.
En som også er fornøyd med målingen er Vestvågøy Frps Odd-Eskil Andersen. Frp er jevnstor med Høyre, og får en oppslutning på 18,9 prosent. Det er åtte prosentpoeng høyere enn ved kommunevalget for fire år siden. I målingen som Dagbladet presenterte nylig var oppslutningen nasjonalt på 11,2 prosent.

-Administrasjonen framstår som politisk motstander

– Jeg tror folk på Vestvågøy ser at vi er et reelt alternativ til de øvrige partiene, og har andre prioriteringer. Det er kanskje det som verdsettes i målingen. Jeg håper holdningen varer fram til valget, sier Andersen.
– Hvorfor er dere så vanskelig å samarbeide med?
– Vi samarbeider gjerne, men vil selvsagt ha gjennomslag for egen politikk. Jeg opplever politikken i Vestvågøy som lukket, og liten vilje til å diskutere våre løsninger. Administrasjonen framstår dessuten som en politisk motstander. Vi stiller spørsmål ved systemet i Vestvågøy. Det tror jeg folk ser og setter pris på. De er mindre opptatt av hva Frp gjør i regjering, sier Andersen.

Les også: Skuffet ordfører i Vågan