Gå til sidens hovedinnhold

Tenner varder for Heimevernet og Forsvaret langs kysten

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredag blir det markering mot forslagene til ny langtidsplan for Forsvaret. Stig Arne J. Gundersen er bekymret for konsekvensene.

Det mye omtalte og omdiskuterte forslaget til ny langtidsplan for Forsvaret har fått mange til å engasjere seg.

Fredag kveld blir det aksjon med vardebrenning på moloen i Svolvær. Det forteller Stig Arne J. Gundersen som er soldatrepresentant i distriktsrådet for HV16 og soldatrepresentant i landsrådet for Heimevernet, men som i denne sammenhengen betegner seg som «forsvarsvenn».

– Kan ikke gå med på

Han forteller om uro for forslaget der blant annet reduksjon i Heimevernet og nedleggelse av Sjøheimevernet er tatt med.

– I dag er det de som har best dekning av kystlinja til Norge. Man vil også legge ned store deler av Heimevernet, og gå ned med mange tusen mannskaper. I tillegg er kystjegerne i Harstad tenkt lagt ned sier Gundersen.

Markeringen fredag omfatter per nå et 70-talls varder over hele landet, og er også et sivilt initiativ, poengterer han.

– De som er med på vardebrenningen er et tverrsnitt av befolkningen. Det er småbarnsfamilier, sykepleiere, forsvarsfolk, politikere, veteraner og alle mulige folk over hele landet for å vise at vi ikke kan gå med på det regjeringen foreslår, sier Gundersen og opplyser at det vil bli holdt en appell.

Det er også planlagt varde på Haugheia på Vestvågøy fredag.

Les også: Mer militær aktivitet i Vestvågøy de neste ukene

Vil bevisstgjøre

Gundersen understreker at han er opptatt av situasjonen for hele landet i Heimevernet. Selv om det legges opp til å tilføre personell i nord, blir det totalt foreslått en reduksjon fra 42.000 til 35.000 mannskaper.

– Vi bør kunne stille to prosent av brutto nasjonalprodukt til forsvar og trygghet for befolkningen, mener han.

Aksjonen sier nei til dagens forslag til langtidsplan og er kritiske til å erstatte mennesker og lokal forankring med kostbar teknologi. Målet med vardeaksjonen er å bevisstgjøre og advare mot risikoen man ser.

– Planen legger opp til en ensidig satsing på et forsvar som utelukkende baseres på høyteknologiske løsninger, støtte fra NATO alliansen utenfra og en langsiktig forutsigbarhet i den sikkerhetspolitiske situasjon, heter det i en pressemelding fra Vardeaksjonen der man også hevder at store deler av Sør-Norge og det meste av Kyst-Norge vil bli uten militær tilstedeværelse.

– Vi håper Heimevernet fortsatt kan være landsdekkende, og at Hæren får tilstrekkelig med midler til å fortsette trening og en styrking. Jeg tenker at Forsvaret er så viktig at man ikke bør legge ned, men heller styrke, sier Stig Arne J. Gundersen.

Les også: 400 tilhørere fikk en grundig innføring i dramatikken: – Lofotraidet hadde stor betydning

– Bærekraftig

– Regjeringen legger med denne langtidsplanen grunnlaget for en langsiktig og bærekraftig utvikling av Forsvaret med reell balanse mellom oppgaver, struktur og økonomi. Forsvaret er i dag ikke tilpasset de utfordringene vi står overfor og forsvarsevnen må styrkes. Vi må velge mellom å beholde dagens forsvarsstruktur eller å øke vår forsvarsevne. Vårt svar er at det er tvingende nødvendig å øke vår forsvarsevne i dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding da forslagene til ny langtidsplan ble lagt fram.

Les også: Sikret rådhuset og innførte adgangkontroll som en øvelse

Kommentarer til denne saken