Gå til sidens hovedinnhold

Politimann Maichel Lind dykket ned til ulykkesbilen to ganger: - Det var dårlig sikt og mye alger i vannet

Artikkelen er over 2 år gammel

Innsatsleder Maichel Lind ved politiet i Svolvær dykket to ganger ned til bilen som kjørte på havet lørdag.

Dødsulykka i Svolvær

Den dramatiske ulykken ved fergeleiet i Svolvær skjedde lørdag kveld. To personer er bekreftet omkommet etter ulykken. En tredje person er innlagt på UNN i Tromsø med alvorlige skader.

Flere forsøkte å hjelpe til da bilen havnet i vannet.

– Ja, det var flere som hoppet i havet, blant annet politiet selv. Men, det var umulig å komme seg ned til bilen uten å ha med seg dykkerutstyr. Den lå for dypt, sa politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira ved Svolvær politistasjon til Lofotposten søndag.

– Ikke pust til å jobbe

En av dem var innsatsleder og politiførstebetjent Maichel Lind ved politistasjonen i Svolvær. I et intervju med VG mandag forteller han om de dramatiske minuttene da han dykket syv meter ned til bilen.

Lind forteller til avisen at det gikk få minutter før han og makkeren var på stedet som første utrykningsenhet. Lind bestemte seg raskt for å hoppe uti og dykke ned.

To sivile dykkere viste vei til bilen. Makkeren til Lind ble igjen på land, mens Lind svømte ut.

– Jeg dykker ned til bilen. Jeg kommer meg ned til bilen, men har ikke noe pust igjen til å jobbe der nede. Jeg må opp igjen. Jeg gjør et nytt forsøk, kommer meg ned til bilen, men har fremdeles ingen mulighet til å få jobbet. Det var dårlig sikt og mye alger i vannet, men jeg ser at bakluken er åpen, forklarer han til VG.

– Krever ferdigheter

Lind sier til Lofotposten at det kreves spesielle ferdigheter for å dykke på denne måten. Det er ikke noe hvem som helst kan gjøre.

– Jeg ville ikke sluppet makkeren min ut. Jeg er svømmetrener, gammel svømmer og har også fridykkerutstyr jeg bruker. Dette er ikke for hvem som helst understreker han.

– Jeg tok den vurderinga og står ved den. Nå var det så dypt der at jeg fikk ikke gjort noe, hadde det vært fjære ville det vært to meter.

Den erfarne politiførstebetjenten poengterer at du ikke nødvendigvis skal hoppe uti havet dersom en kommer til en slik ulykke.

– Det handler i høyeste grad om ferdighetene til den som skal gjøre det. De to andre som var i vannet var også yrkesdykkere, og folk som har ferdigheter.

– Det betyr at om det skjer en ulykke, skal en ikke nødvendigvis bare hoppe uti?

– Overhodet ikke. Det er viktig å vite hva en selv har ferdigheter til.

Etter at den rutinerte politimannen, som også er erfaren svømmer og aktiv i SIL svømming som instruktør, kom opp etter det andre dykket, ankom redningsskøyta «Sundt Flyer» stedet.

Skipsfører Rune Pedersen på redningsskøyta uttalte søndag til Lofotposten at det gikk under ti minutter fra de fikk beskjed til en dykker var i vannet.

Politiet gikk mandag ut med en pressemelding der de opplyser at mye tyder på at de tre i bilen var ute på øvelseskjøring.

Les også: Flere hoppet i havet for å hjelpe da bilen traff vannet

Les også: Politiet har dannet seg et bilde av hendelsesforløpet: – Mye tyder på at de øvelseskjørte

Les også: Vegvesenet: – Rekkverket på fergeleiet var skadet

Kommentarer til denne saken