Grunnen til besøket er en markering som skal være neste år i forbindelse med 80 år siden angrepet på Norge. Polen stilte da en styrke på 4 778 mann som hadde blitt satt opp i Frankrike av soldater som hadde kommet seg ut av det okkuperte Polen. Disse var under ledelse av general Zygmunt Bohusz-Szysszko og gikk under navnet Podhalebrigaden.

Brigaden ble stillet til disposisjon for å hjelpe Norge og ble landsatt 9.mai i Harstad. Under gjenerobringen av Narvik 28. mai deltok polakkene sammen med norske soldater hvorav mange var fra Lofoten og Vesterålen. Polakkene ble også innblandet i hårde kamper på Ankenessiden før man fikk presset tyskerne opp på Bjørnfjell.

15 av polakkene fikk tildelt krigskorset med sverd som er Norges høyeste utmerkelse i krig. Podhalebrigaden ble kjent for en utrolig kampvilje og led derfor store tap. 97 ble drept i kampene og flere hundre såret, mange for livet.

Polakkene satte veldig stor pris på at museet har stillet ut kappen til den polske general Bohusz-Szyszko som ledet styrkene i Narvik og som overlevet krigen og bosatte seg i London. Han døde i 1982.

Den polske delegasjonen ble guidet rundt i Lofoten Krigsminnemuseum og ble overveldet over museets utrolige mangfold av sjelden gjenstander. Men etter å ha fotografert intenst og sett på ting i 2 ½ time dro delegasjonen videre med hyggelige minner om at deres innsats ikke er glemt i Norge. Og heller ikke i Lofoten. Slik knyttes vennskapsbånd mellom nasjoner.

Teksten er sendt inn av William Hakwaag ved Lofoten Krigsminnemuseum.