Gå til sidens hovedinnhold

Polsk delegasjon på besøk hos Krigsminnemuseet

Artikkelen er over 1 år gammel

Lofoten Krigsminnemuseum har hatt et hyggelig besøk av en offisiell delegasjon fra Polen bestående av representanter for polske museer og statsadministrasjonen.

Innsendt

Grunnen til besøket er en markering som skal være neste år i forbindelse med 80 år siden angrepet på Norge. Polen stilte da en styrke på 4 778 mann som hadde blitt satt opp i Frankrike av soldater som hadde kommet seg ut av det okkuperte Polen. Disse var under ledelse av general Zygmunt Bohusz-Szysszko og gikk under navnet Podhalebrigaden.

Brigaden ble stillet til disposisjon for å hjelpe Norge og ble landsatt 9.mai i Harstad. Under gjenerobringen av Narvik 28. mai deltok polakkene sammen med norske soldater hvorav mange var fra Lofoten og Vesterålen. Polakkene ble også innblandet i hårde kamper på Ankenessiden før man fikk presset tyskerne opp på Bjørnfjell.

15 av polakkene fikk tildelt krigskorset med sverd som er Norges høyeste utmerkelse i krig. Podhalebrigaden ble kjent for en utrolig kampvilje og led derfor store tap. 97 ble drept i kampene og flere hundre såret, mange for livet.

Polakkene satte veldig stor pris på at museet har stillet ut kappen til den polske general Bohusz-Szyszko som ledet styrkene i Narvik og som overlevet krigen og bosatte seg i London. Han døde i 1982.

Den polske delegasjonen ble guidet rundt i Lofoten Krigsminnemuseum og ble overveldet over museets utrolige mangfold av sjelden gjenstander. Men etter å ha fotografert intenst og sett på ting i 2 ½ time dro delegasjonen videre med hyggelige minner om at deres innsats ikke er glemt i Norge. Og heller ikke i Lofoten. Slik knyttes vennskapsbånd mellom nasjoner.

Teksten er sendt inn av William Hakwaag ved Lofoten Krigsminnemuseum.

Kommentarer til denne saken