Gå til sidens hovedinnhold

FrP fikk hard kritikk for leserbrev: - Jeg var i politikken på begynnelsen på 2000-tallet og da blåste det hardt på toppen, men dette har jeg aldri opplevd maken til!

Artikkelen er over 4 år gammel

Det ble ampert på talerstolen i kommunestyret i Vågan da ny organisering av kommunen skulle vedtas.

En helt ny organisering av Vågan kommune har lenge vært på trappene. Mandag ble det en svært lang og tidvis svært opphetet debatt i kommunestyret om saken.

– Finne seg annen jobb

Forslaget om å dele opp Teknisk Drift, ved å skille ut vann- og avløp og brann ut som egne resultatenheter fikk i forrige uke leder Svein Christiansen og VA-ingeniør Kristian Haugen til å ta til motmæle både i Lofotposten og Våganavisa.

De mener endringene vil være lite hensiktsmessige og også vil være fordyrende.

Det resulterte i et svært krast leserbrev fra FrP-politiker Espen Thorvaldsen som også betegnet opptredenen som illojal.

– Er det slike ledere vi skal ha i Vågan kommune? Nei, ledere som ytrer mistillit til sin leder etter å ha deltatt i en intern prosess har etter mitt syn bare et valg og det er å finne seg en annen jobb, skrev Thorvaldsen.

Leserbrevet sto på trykk i Lofotposten tirsdag, samtidig som Christiansen og Haugen imøtegikk kritikken fra Frp.

– Aldri opplevd maken!

Organiseringen av Teknisk drift i framtida ble da også det store temaet i kommunestyret

– Jeg har aldri vært så trist over å være i et kollegium med en arbeidsgiverrolle som i dag, tordnet Lena Hamnes (Ap) og viste til leserbrevet fra Frp.

Hun reagerer på at navngitte ansatte kritiseres åpent i media.

– Jeg var i politikken her på begynnelsen på 2000-tallet og da blåste det hardt på toppen. Men dette har jeg aldri opplevd maken til, sa hun og la vekt på at man tar opp eventuelle spørsmål man måtte ha om ansatte direkte med rådmannen.

– Jeg gjør det ikke ved å navngi ansatte og mer eller mindre avsette dem i avisspaltene, sa en engasjert Hamnes.

- Bra med ytringsfrihet

Thorvaldsen imøtegikk kritikken slik fra talerstolen:

– Det er veldig bra med ytringsfrihet, det er styrken ved vårt demokrati. Det å kunne spisse ting litt for å få fram meningsutveksling og få fram ting, sa han og viste til et saksframlegg fra juni i fjor.

– Der ble det vedlagt et saksframlegg med et omforent arbeidsnotat der ansatte ved Teknisk Drift hadde vært med. All fakta i leserinnlegget er hentet fra dokumentet, sa han.

Thorvaldsen pekte også på svakheter med regnskapet i sitt leserbrev.

– Regnskapet på selvkost er godkjent av revisor, sa rådmann Tommy Stensvik i møtet.

Oppdelingen av Teknisk drift ble til slutt etter en langvarig debatt vedtatt sammen med rådmannens øvrige forslag mot stemmene til AP, Rødt og SV.

Ap forsøkte å få saken utsatt, med henvisning til at saken ble utsatt i partssammensatt utvalg. Det fikk man ikke flertall for. Partiet fikk heller ikke støtte for å blant annet beholde Teknisk drift som i dag, og rådmannens forslag ble i hovedsak vedtatt.

– God prosess

Omorganiseringen omfatter mange ansatte i kommunen. En arbeidsgruppe har lagt fram flere forslag, og rådmannen har til slutt utformet ei innstilling.

– Det er utført 25 intervjuer og det har vært en god prosess, sier rådmann Tommy Stensvik.

Han pekte i møtet på at store investeringer gjør det nødvendig å omstille framover.

– Kapitalutgiftene øker og vil bli belastet drifta. Da handler det om hva slags forbedringsarbeid vi kan gjøre. Kan vi jobbe raskere eller smartere?

– Jeg synes rådmannen har kommet med et godt forslag til ny organisasjon som jeg har tro på, sa varaordfører Frank Johnsen (Sp) og fikk vedtatt et tillegg om at rådmannen skal ha spesielt tett oppfølging av de avdelingene som er berørt.

Ble hørt, VIO får rektor

Av andre grep henter man nå biblioteket og almenn kultur ut fra Kultur i Vågan KF, og over til kommunen.

Man får også en kommunalsjef for «stab og støtte» som skal ha ansvar for lønn og personal, økonomiavdelingen, IKT og servicetorget. Denne kommunalsjefen skal også ha funksjonen som kommuneadvokat.

Kommunalsjef for samfunn skal ha både den nye stillingen som næringssjef og også den nye «søkologen» samt Frivillighetssentralen under seg. I tillegg til å være øverste leder for Plan- og byggesak, Teknisk drift, vann- og avløp, idrett og kultur samt Vågan brann- og feiervesen.

Dessuten får nå VIO rektor.

– Dette er en historisk dag. Noen av oss har jobbet i seks år for at avdelingslederen skal bli rektor, sa Gunnar Aarstein (Rødt).

Les også: – Departementet slår fast at VIO skal ha rektor

Kommentarer til denne saken