Fra 2017 har markeringen av aksjonen «Blå sløyfe» vært i gang på landsbasis i regi av Prostatakreftforeningen, og i år skal man nok et år lokalt gjennomføre «Blå sløyfe-aksjonen» i hele Lofoten, sier styremedlemmene Olav Sørensen og Ivar Martin Nordgård i Profo Lofoten til Lofotposten. Begge har hatt sykdommen selv.

Prostataforeningen i Lofoten (Profo Lofoten) vil komme til å stå på stands i både Sørvågen, på Ramberg, på Leknes og i Svolvær nå i november for å informere, og selge en pin med den blå sløyfen til å ha i jakkeslaget. Det vil også være mulig å Vippse inn bidrag til prostatakreftaksjonen.

Stand i helga

Førstkommende lørdag 2. november er man på plass midt på dagen utenfor både Joker i Sørvågen, og ved Bunnpris på Ramberg, opplyser Ivar Martin Nordgård.

I Svolvær kommer man til å stå på stand ved kjøpesenteret Alti lørdag 9. november, mens man lørdag 16. november er på Lofotsenteret på Leknes.

Profo Lofoten jobber for at menn ikke skal rammes av prostatakreft, og man bidrar også til å informere og støtte dem som har fått sykdommen, både før og etter ei behandling.

Rammer menn

Norges største kreftform rammer kun menn, nemlig prostatakreft. I år får omtrent 5000 menn denne sykdommen.

Og i 2030 kan så mange som 7000 menn rammes av denne kreftformen.

– Vi trenger mer forskning for å forebygge ikke minst. Men også for å behandle sykdommen best mulig, og derfor ber vi både menn og kvinner i Norge støtte opp om årets aksjon «Blå sløyfe», og vi håper engasjementet er like bra som «Rosa sløyfeaksjonen» for å støtte, forebygge og behandle brystkreft, sier Nordgård.

Gateløp

I samarbeid med Family Sports Club (tidligere Stamina) har Profo Lofoten inngått en avtale om å avvikle et gateløp i Svolvær den 9. november. Dette for å samle inn penger til årets aksjon.

Bedrifter som vil støtte dette tiltaket, kan gi et beløp til aksjonen for hver enkelt deltaker som stiller opp i gateløpet, eller bare gi en sum til kreftsaken. Vipps kan benyttes.

Paul Klausen hos Family Sports Club i Svolvær samarbeider med Profo Lofoten om dette tiltaket, og vil stå som teknisk arrangør for dette løpet. Her vil det bli både en klasse for løp, for gående og for syklende.

Alle som vil kan delta, og man avgjør selv hva man vil gi i startkontingent til aksjonen. Det er ingen påmelding på forhånd, bare møt opp en halv time før starten for gående, som vil være kl. 12.30, og for løpet kl. 1300. Sistnevnte har fellesstart, men de gående går ut etter som de kommer til startstreken ved Alti kjøpesenter.

Løypetraseen er fra Alti kjøpesenter via Håkon Kyllingmarks gate via torget og opp Vestfjordgata, over Svinøybrua og fram til moloen, og retur. Ved vending er det drikkestasjon for alle som vil ha. Premier går ikke til den raskeste, men trekkes på startnummer.

– Folk fra hele Lofoten kan komme og delta i dette løpet. Det tas ikke værforbehold, så ta på godt fottøy og gode klær, og møt opp.

Helsegevinster

– Livsstil og fysisk aktivitet er viktig for å forebygge kreft, trening er verdens beste medisin. Å holde seg fysisk aktiv også i etterkant når sykdommen er brutt ut, og under og etter behandlingen, er motiveringen vår for marsjen.

– Inntil 30 minutter daglig fysisk fostring for en kropp som er skapt til å bevege seg, gir økt energi og overskudd i hverdagen, demper depresjoner, øker trivselen og gir sosial kontakt, bedrer immunforsvaret, minsker risikoen for diabetes og benskjørhet, samt hjerte- og karsykdommer.

– Vi baserer oss på det som er vitenskapelig bevist, blant annet data fra World Cancer Research Fund og American Institute for Cancer Research, sier Olav Sørensen og Ivar Martin Nordgård.

– Tren inntil 30 minutter i døgnet, og lev bedre og lenger, sier Paul Klausen ved Family Sports Club, som tar hånd om alt det administrative ved marsjen 9. november i Svolvær. – Kanskje kan dette løpet bli tradisjon i Svolvær, sier Klausen.

Kreftforeningen

Kreftforeningen skriver på sin nettside at 5 000 menn får prostatakreft årlig i Norge. Dette gjør prostatakreft til landets største kreftform. Dette fortjener oppmerksomhet!

Bare i løpet av aksjonsmåneden november dør 90 menn i Norge av prostatakreft. Totalt rundt 1 000 menn dør hvert år av sykdommen.

Målet med aksjonen er å:

• vise at vi alle bryr oss med dem som har eller har hatt prostatakreft, også deres pårørende

• spre informasjon og øke kunnskapen om prostatakreft

• skaffe midler til forskning på prostatakreft

Les mer om aksjonen på www.blåsløyfe.no