Til VG bekrefter ministeren blant annet at Museum Nord ligger an til å motta 162 millioner kroner til realiseringen av det nye Skrei-senteret i Storvågan i Kabelvåg.

– Jeg var i Storvågen i fjor og ga en million kroner til videre prosjektering av Skrei-prosjektet. I dag kan jeg fortelle at regjeringen har bestemt seg for å bevilge 162 millioner, for å realisere prosjektet, sier Raja til VG.

Skrei-senteret skal etter planen bestå av et nybygg på 5200 kvadratmeter rett i nærheten av Lofotmuseet, Lofotakvariet og Galleri Espolin.

Glad direktør

VG melder videre at direktør for Museum Nord, Geir Are Johnsen, har ventet på denne dagen i ti år.

Johnsen, som nylig ble akutt syk og sendt til Rikshospitalet denne uken, sier at han gjerne skulle vært på Stokmarknes da Raja kom med million-nyheten.

– Det er en stor dag, ikke bare for Lofoten og Nord-Norge, men for hele Norge. Vi skal få vist fram hva Norge er tuftet på, sier han.

Skrei-prosjektet har en totalramme på 530 millioner kroner. I tillegg til støtte fra regjeringen skal museet realiseres på tilskudd fra kommune og fylkeskommune, låneopptak, samt private midler.

Kulturminister Raja mener satsingen bidrar til å løfte kystkulturen.

– Vi skal løfte kystkulturen og den biten av norsk historie som ikke har blitt fortalt: Skreiens historie er lang og veldig spennende, sier Raja til VG.

– Jeg tror ikke folk er klar over at skreien var et viktig grunnlag også for at Nidarosdomen ble bygget i Trondheim. I middelalderen hadde erkebiskopen i Nidaros rettighetene til store fiskefangster i Lofoten.