Gå til sidens hovedinnhold

Rapporten klar etter Hercules-fly var nær styrt under øvelse utenfor Lofoten

Artikkelen er over 1 år gammel

11. mars, i forbindelse med øvelse Cold Response, var to Hercules C-130J-fly i en nestenulykke utenfor Lofoten. Forsvaret har undersøkt hendelsen og nå er rapporten klar.

Mot slutten av oppdraget kom formasjonen utilsiktet nær øya Mosken, hvorpå det fremste flyet i formasjonen måtte foreta en unnamanøver for å unngå kollisjon med terrenget.

Forsvarets forum har fått innsyn i rapporten. Ifølge dem er det to medvirkende og en utløsende årsak for den alvorlige hendelsen. Flyet skal ha vært omtrent 10 sekunder unna Mosken og lå omtrent 500 fot (150 meter) over havet da flygeren initierte unnamanøveren, skriver Forsvarets Forum.

Krevende værforhold

Forsvarets Forum skriver at «den første medvirkende årsaken var at formasjonen ganske tidlig under turen oppdaget at vær- og lydforholdene var mer krevende enn det de hadde forutsatt. Luftforsvaret opplyser til Forsvarets forum at det var tett skydekke i lav høyde, mørkt og byger i området. Likevel valgte de å fortsette oppdraget.

Den neste medvirkende årsaken var at de etter at lavtflygingssekvensen og transportoppdraget til Evenes var gjennomført, fløy en annen rute tilbake mot Bodø enn den de hadde planlagt. Dette ble gjort uten å klatre til sikker høyde, ifølge rapporten.

Den utløsende årsaken var ifølge rapporten at selv om besetningen opererte under krav til visuelle flygeregler, var rådende vær- og lysforhold så marginale at det beviselig ikke var mulig å oppdage Mosken visuelt på trygg avstand.»

Syv tilrådinger

I en pressemelding fra Forsvaret sier sjef i Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland, at militære flyoperasjoner har en iboende grad av risiko.

– Luftforsvaret jobber målrettet og systematisk hver eneste dag med å vurdere og håndtere risiko, med det formål å trene, øve og løse oppdrag på en effektiv og trygg og måte. Luftforsvaret tar derfor hendelsen og oppfølgingen av den på største alvor. Det er viktig å avklare hva som har skjedd og hvorfor det skjedde slik at vi kan lære og forbedre oss i hele organisasjonen, sier hun.

Forsvaret skriver at de har kommet med syv tilrådinger for å redusere sannsynligheten for at en tilsvarende hendelse skjer igjen.

Kommentarer til denne saken