Gå til sidens hovedinnhold

- Far og sønn satt på kvelvet da vi kom

Artikkelen er over 6 år gammel

Redningsskøyta "Sundt Flyer" kom en far og hans unge sønn til unnsetning da de gikk på et skjær i Vågan tirsdag ettermiddag.

Det var dramatiske minutter.

Båten gikk rundt og faren ble værende igjen i kahytten, men han kom seg løs. Han og sønnen kom seg opp på kjølen av båten og fikk ringt etter hjelp.

Måtte lete

- Vi fikk meldinga klokka 16.30, men vi fikk ingen nøyaktig posisjon. Vi rykket ut umiddelbart og var gått fra havna etter et par minutter. Så var det bare å begynne å lete, forteller skipper Asbjørn Inge Thomassen på "Sundt Flyer".

I mellomtida hadde Hovedredningssentralen i Bodø (HRS)  skramblet Sea King redningshelikopter for å dra til Lofoten og lete etter dem, og fergene "Røst" og "Stortind" hadde meldt at de kunne bistå i søket.

- Men etter ti minutter fant vi dem, ved Hella på sørsida av Skjoldvær. Far og sønn satt på kvelvet da vi kom, forteller Thomassen.

Fare for nedkjøling

- De var ikke langt fra land, men langt nok til at de hadde gjort alt rett ved at de ventet ved båten. De hadde flytevester på seg og de hadde nok vært til stor hjelp, sier Thomassen.

De to ble plukket opp og kjørt inn til land umiddelbart.

Tjue minutter etter at meldinga om forliset kom, var de to levert i Svolvær for legesjekk.

- Helikopteret var klart til å ta av da meldinga om at de var funnet kom, bekrefter redningsleder Lars Nedregård ved HRS.

-En god følelse

- Det var godt vær i området, men det er alltid spesielt når vi går ut på oppdrag uten en nøyaktig posisjon. Det er alltid en fare for at personene skal bli nedkjølt. Det er en god følelse når det går godt, forteller Thomassen.

Han hadde med seg styrmann Jørgen Nygård, maskinist Ingi Weie, lærling Sondre Omdal på oppdraget.

Etter at de norske turistene var levert til lege, gikk "Sundt Flyer" ut for å hente utleiebåten og buksere den til land.

Les også: Turist reddet av redningsskøyta

Les også: – Har tatt alle vaksinene miine, sier skipper Rune Pedersen som drar til Middelhavet for å berge flyktninger

Kommentarer til denne saken