Vi er dårligere på refleks enn vi sier. Det vises på nesten-påkjørslene: - Tallet er dramatisk

BRUK REFLEKS: Over halvparten av nordnorske fotgjengere har opplevd å nesten bli påkjørt i mørket. Trygg Trafikk oppfordrer til bruk av refleks.

BRUK REFLEKS: Over halvparten av nordnorske fotgjengere har opplevd å nesten bli påkjørt i mørket. Trygg Trafikk oppfordrer til bruk av refleks.

Artikkelen er over 2 år gammel

Over halvparten av nordnorske fotgjengere har nesten blitt påkjørt i mørket.

DEL

Viktigheten av at fotgjengere må bruke refleks har nesten halvparten av nordnorske bilførere kjent på kroppen. 46 prosent av bilførere i nord har opplevd nesten-påkjørsler av fotgjengere uten refleks.

Distriktsleder Kari Vassbotn i Trygg Trafikk Nordland kommenterer tallene i ei pressemelding:

– Tallet er dramatisk og viser hvor viktig det er å bruke refleks i mørket.  Det skriver Nordlys.

Billig livsforsikring

– Det er små marginer mellom en nesten-ulykke og det som kan bli en alvorlig ulykke. Refleks er en billig livsforsikring som kan være avgjørende, sier Vassbotn.

Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser at kun 4 av 10 bruker refleks, til tross for at 7 av 10 nordmenn sier de gjør det i andre undersøkelser.

Tromsøværingene sniker seg over brua selv om den er stengt

Vanskelig å se i mørket

I Nord-Norge har 52 prosent av fotgjengerne opplevd å nesten bli påkjørt av biler eller sykler i mørket. Forsikringsspesialist Ingelin Friis-Dahl i Sparebanken Nord-Norge sier man ikke kan legge alt ansvaret over på føreren:

– Bilister og syklister har selvsagt stort ansvar for å unngå å kjøre på folk, men du må også gi bilistene en mulighet til å oppdage deg i mørket. Selv om bilførerne kjører forsvarlig og med flyt, kan det være vanskelig å se folk som går uten refleks i mørket, sier Friis-Dahl.

- Kan redde liv

Ved å unngå bruk av refleks er sjansene betydelig større for at en ulykke kan skje. Åtte sekunder kan ha mye å si.

– Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 km/t kun ha to sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten ti sekunder til rådighet. Det sier seg selv at det kan redde liv, sier Vassbotn videre i pressemeldinga.

Slik var dag 1 i retten etter E6-drapet: - Jeg har drept et menneske. Jeg har tatt et liv

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken