Russen markerte refleksdagen: – Utrolig flott at russen går foran som et godt eksempel

REFLEKS: Kari Vassbotn fra Trygg Trafikk og SIlje Fisktjønmo stilte med englevinger da de besøkte Leknes.  Her flankerer de russepresindet Johanne Aresdatter Haakestad, Sema Al-Taie, Paula Lorentzen, helsesøster Tove Westgård. Foran sitter Adrian Pettersen.

REFLEKS: Kari Vassbotn fra Trygg Trafikk og SIlje Fisktjønmo stilte med englevinger da de besøkte Leknes. Her flankerer de russepresindet Johanne Aresdatter Haakestad, Sema Al-Taie, Paula Lorentzen, helsesøster Tove Westgård. Foran sitter Adrian Pettersen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag ble refleksdagen markert over hele landet. På Leknes fikk russen 30 kilo med refleks som de selv skal bruke, og dele ut til andre.

DEL

Refleksdagen ble arrangert av Trygg Trafikk første gang i 2006, og er alltid tredje torsdag i oktober. I Nordland har det vært vanlig at Trygg Trafikk har markert dagen med arrangement i Bodø.

I år ble det i stedet Vest-Lofoten videregående skole på Leknes som fikk besøk av Kari Vassbotn fra Trygg Trafikk og Silje Fisktjønmo som er sekretariatsleder ved trafikksikkerhetsutvalget i Nordland.

– Grunnen til at vi er her i dag er at russen ved Vest-Lofoten vgs, i samarbeid med helsesøster, søkte om trafikksikkerhetsmidler fra fylket. Disse ville de bruke på tiltak for å få flere til å bruke refleks. Trafikksikkerhetsutvalget i Nordland innvilget 7000 kroner, og vi ønsker å markere dagen sammen med russen, sier Vassbotn og Fisktjønmo som hadde med seg 30 kilo med ulike typer refleks.

– Vi har også med oss englevinger med refleks, sier de to og viser fram de reflekterende englevingene.

Russepresident Johanne Aresdatter Haakestad forteller at de setter stor pris på pengene.

– Vi ønsker at russen skal være synlig, og nå blir vi det bokstavelig talt. Det å bruke refleks er utrolig viktig, men dessverre er det altfor mange som ikke bruker refleks. Det gjelder ikke bare russen! Jeg har selv fått en helt annen oppfatning av viktigheten av å bruke refleks etter at jeg fikk førerkortet. Før tenkte jeg gjerne at når jeg ser bilen, så ser sjåføren meg. Det gjør sjåføren ikke, men bruker du refleks så blir du synlig, sier russepresidenten.

Kari Vassbotn peker på at voksne er veldig flinke til å sørge for at ungene bruker refleks, men er ikke så nøye med at de bruker det selv.

– Det er også en utfordring å få ungdommen til å bruke refleks. Jeg skjønner at det ikke er så kult å bruke refleksvest, men det finnes mange andre kule refleks. Det er også viktig å ha refleksen ligge så den er lett tilgjengelig. Det er derfor så utrolig flott at russen, som er rollemodeller, går foran med et godt eksempel, sier Vassbotn.

-Vi har fått ryggsekk fra fylket for å ha datamaskinen i, men den er det ikke refleks på, påpeker russ Paula Lorentzen.

– Oi, det skal vi ta opp med fylket, kommer det fra Silje og Kari.

Helsesøster Tove Westgård var den som tok initiativet til å søke om midler.

– Jeg spurte russen om de kunne tenke seg å være med på dette før jeg søkte. Det var ja med en gang og de har vært superpositive, skryter helsesøster.

Johanne Aresdatter Haakestad sier at russen har planlagt hva pengene skal brukes til.

– Vi har leid Meieriet i dag, torsdag, og invitert 1.-klassingene ved videregående og elevene ved minoritetsspråklig linje. Der vil Leknes trafikkskole være til stede å svare på spørsmål, og vise eksempler på hvor viktig det er å bruke refleks. Vi vil også dele ut reflekser der, og på skolen. Siden vi nå har fått en masse reflekser så har vi litt penger igjen. Vi skal sette oss ned å se på hvordan vi kan bruke de på best mulig vis, russepresidenten som ikke er bort fra at folk på Leknes kan bli stoppet av russ som deler ut refleks.

– Vi deler ut til alle. Refleks kan være med å redde liv, slår hun fast.

Les også: Russen vil gjøre andre synlige i høstmørket: – Det er viktig med refleks

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken