Hele 26 minibanker over hele landsdelen skal legges ned, og det skjer ganske fort nå høst. Enkelte av disse er allerede forleden tatt ut av drift.

Banksjef Geir Bringsli hos Sp1NN i Lofoten sier at minibanken på Reine nå legges ned, mens man beholder tilbudet på Leknes og i Svolvær inntil videre.

Han sier at minibankene brukes stadig mindre av kundene, og for Moskenes sin del så er dette tilbudet erstattet allerede av tilbudet «Kontanter i butikk». Det betyr at man ved Joker sin butikk i Sørvågen allerede kan ta ut og sette inn penger som om det var ei bankavdeling.

Bringli sier videre at det å drifte en minibank er veldig dyrt, spesielt på steder der man ikke har egen bankavdeling.

Og bruken av kontanter har vist en sterk nedadgående tendens de siste årene. Nå i 2020 under koronakrisen etter 12. mars da landet stengte ned har den tendensen forsterket seg merkbart, og i stedet har kortbruk økt, og spesielt «tapping» ut fra smittevernhensyn blitt vanlig med kontaktløse betalingskort eller bruk av kontaktløs mobilbetaling.

Bringsli sier at akkurat som sjekker og bankremisser i sin tid forsvant fra bankmarkedet, så er minibankene nå i ferd med å forsvinne stadig mer.

Løsninger som mobilbetaling, kontaktløse betalingskort og VIPPS er det som tar over, og som folk flest i alle aldersgrupper tar i bruk. Kontanter er det nå bare en liten gruppe som bruker, og samme trenden ser man i Lofoten, sier banksjef Geir Bringsli ved personmarked hos Sparebank 1 Nord-Norge i Lofoten til Lofotposten.

Legges ned

Dette er SpareBank 1 Nord-Norges minibanker som etter hvert vil bli erstattet av Kontanttjenester i butikk:

Troms og Finnmark:

Borkenes, Brøstadbotn, Burfjord, Evenskjer, Gryllefjord, Hamnvik, Nordkjosbotn, Setermoen, Sjøvegan, Skibotn, Sørreisa, Tromsø, JektaTromsø, Kvaløysletta Tromsø, Pyramiden (utendørs) Tromsø, Pyramiden (innendørs) Tromsø, Universitetssykehuset Nord-Norge og Øverbygd i Målselv.

Nordland:

Tverlandet Bodø, City Nord Bodø, Glasshuset Bodø, Bø i Vesterålen, Glomfjord, Hamarøy, Lødingen, Reine og Rognan.

129 butikker

Sparebanken Nord-Norge mener at det vil bli enklere for mange av bankens kunder å både ta ut og sette inn penger, på grunn av den nye ordningen med «Kontanttjenester i butikk», som er et tilbud i samarbeid med Vipps og Norgesgruppen. Det betyr at bankens kunder kan sette inn og ta ut penger i 129 Kiwi, Joker, Spar og Eurospar-butikker rundt om i hele landsdelen.

SpareBank 1 Nord-Norge legger ned 16 av 31 kontorer