Festivalen er nesten helt utsolgt: - Den lille rare festivalen har blitt til det vi drømte om

Artikkelen er over 1 år gammel

97 prosent av billettene til litteraturfestivalen Reine ord er revet vekk.

DEL

Dette er det ellevte året Lofoten internasjonale Litteraturfestival, Reine ord arrangeres, med hovedsete på Reine Kultursenter. Fra 6. til 8. juni, kommer forfattere til det leder for festivalen, Wiggo Andersen, sier er en av verdens fineste litteraturfestivaler.

– Nå gleder vi oss alle sammen, og vi er ikke nervøse, sier Andersen.

Det er et utrolig stort mangfold til årets festival. Derfor mener Andersen det er vanskelig å trekke fram høydepunktene.

– Det er suksessen til «Blå» og «Bienes historie» av Maja Lunde, og Monica Isakstuen som skriver om familiekonflikter i «Rase». Dag Solstad har akkurat levert manus til en ny bok. Zeshan Shakar er debutant med heimstaddikting fra Stovner, hvor han har vokst opp, med romanen «Tante Ulrikkes vei». Det er en utrolig spennvidde på de forskjellige forfatterne, sier han.

Det er ikke satt noe tema for festivalen, her er det forfatternes forfatterskap som skal belyses.

– Forfatterne skal få snakke om seg selv, det er litt av hemmeligheten. Det er mer folkelig, sier han.

Les også: Flere kjente forfattere klare til litteraturfestival: - Reine er i ferd med å bli et kunstnerisk kraftsenter

Noen plasser igjen

Fredag er det konsert med Sven Henriksen i Reine kirke. Han skal synge Tom Waits låter på norsk, her er det fortsatt noen få plasser igjen. Ellers er 97 prosent av billettene revet vekk. Slik har det vært de siste årene, forteller Andersen.

– Nå har Reine ord, den lille rare litteraturfestivalen blitt til det vi drømte om. Det er en festival som forfatterne ønsker å besøke. Hvor det sosiale nesten betyr like mye som det litterære. Det viser at det går an å lage en litteraturfestival hvor det bare bor 300 mennesker, sier han.

– Det står utsolgt på nettsiden, men vi må fortsatt ha seks-syv plasser til disposisjon. Det går en grense på hva den gamle gymsalen tåler. For de 120–130 personene som får oppleve festivalen er det et privilegium. Det er bare en fordel at det er få plasser. Den dagen det blir 500 personer, blir det mye mindre intimt, sier han.

Les også: Formannskapet vil ha maksimalt 500 cruiseturister i land

Stor butikk

Gjennom disse elleve årene har festivalen blitt besøkt av rundt 150 forfattere, både internasjonale og norske. Andersen vet ikke om lokalbefolkningen vet hvor stor denne lille festivalen har blitt.

– Forfattere fra hele Norge snakker om at denne helgen i juni er hellig, fordi de skal til Reine. Jeg tror ikke vi har klart å fortelle hvor stort dette er. Det er ikke sikkert Moskenes, og det kommunale, forstår verdien av festivalen. Omsetningen for restauranter og hvor mange rorbuer vi fyller. Det har blitt stor butikk, forteller Andersen.

Han forteller at det er med god hjelp fra lokalbefolkningen.

– De er utrolig engasjerte og stiller opp. De er med på å skape festivalen til det den har blitt. Det er bare et privilegium å lede en festival hvor alle drar i samme retning og bidrar til at Reine ord har blitt til den utradisjonelle litteraturfestivalen den er, sier han.

Les også: Reinebringen stenges igjen

Artikkeltags