Gå til sidens hovedinnhold

Reiseforbud

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette er ikke ment som morsom lesning. Jeg kan ikke krydre den bitre smaken av realitetene med sukkersøte personlige anekdoter. Jeg orker ikke å underholde mens jeg oppfordrer deg til handling. Det er ikke det vi trenger. Vi trenger et reiseforbud for å beskytte samfunnet i Lofoten mot COVID-19.

For de fleste av oss handler ikke pandemien om å bli syk. Dersom du blir smittet, vil du sannsynligvis bli frisk fra de fysiske symptomene like raskt som du pleier å bli det etter en vanlig influensa. Din egen tid i karantene er heller ikke det verste. Det vanskeligste er den smertefulle erkjennelsen av at dine handlinger, til og med de som er innenfor alle gjeldene regler og anbefalinger, skader de som er nær deg. Folk du møter, folk du kjenner og folk du er glad i. Dersom du har deltatt i risikofylte aktiviteter, noe de fleste av oss argumenter for at er akseptabelt, blir det vanskelige enda vanskeligere. Når du tester positivt, vil alle som du har vært i nær kontakt med siden du ble smittet, måtte gå i karantene. Dette er helt nødvendig for å beskytte de mest sårbare i samfunnet og for å hindre at helsevesenet blir overbelastet. I og med at symptomer starter etter at du har blitt smittet, vil du ikke være klar over at du utsetter folk for fare før etter at du føler deg syk og har blitt testet. Derfor vil du ikke ha tatt de ekstra forholdreglene for å begrense dine møter med mennesker. Om du er heldig, vil din største bekymring være at folkene du har møtt vil føle seg isolert og ensomme i karanteneperioden.

Som følge av det nylige utbruddet i Hadsel og smitteverntiltakene som det har ført til, er det folk i vårt nærmiljø som i dag må leve i karantene. Forebygging er mye, mye enklere enn å slå ned smitten når den først er her. Det å utsette alle ikke-nødvendige reiser til og fra Lofoten er den beste måten å hindre flere utbrudd og å sikre at vi som bor her kan opprettholde et noenlunde normalt liv.

I begynnelsen av pandemien hadde vi en såkalt «søringkarantene» og på det tidspunktet var smittetallene lavere enn i dag. Det å gjeninnføre et slikt reiseforbud er ikke vanskelig å se for seg og det er helt gjennomførbart. Nå som juleferien nærmer seg og mange ønsker å reise, er det ekstra stor grunn til å innføre reiseforbudet på igjen. Dersom lokale myndigheter ikke har mulighet til å beskytte samfunnene i Lofoten på denne måten, må de appellere til de som har myndighet og være veldig tydelig over for oss om hvilke tiltak de gjør.

Det er fristende å lage forskjellige unntak slik at folk får lov til å gjøre som de vil, særlig nå i juletiden, men for mange unntak skaper en oppfatning om at situasjonen ikke er så alvorlig. Det burde være en diskusjon om hvilke unntak som vil hjelpe samfunnene våre og enkeltmennesker som strever, og vi må være villige til å bruke ressurser nok til at alle forholdsregler blir fulgt for de som får lov til å reise. Vi må også innse at sånne tiltak som munnbind og en-meters regelen ikke er 100 % effektive når det gjelder og hindre smitte og at jo flere ganger vi må stole på de tiltakene som beskyttelse mot smitte, jo større er sjansen for at viruset til slutt vil slippe igjennom.

Reiseaktiviteten i Lofoten i sommer gikk bra fordi det var få smittetilfeller i områdene som de tilreisende kom i fra og fordi turistene tilbragte mye av tiden utendørs. Og selv om de nasjonale smittetallene for den andre bølgen nå minker, så er de fortsatt mye høyere enn de var i sommer og de som nå kommer til Lofoten vil tilbringe det meste av tiden innendørs der viruset spres lettere.

Nå som jula nærmer seg og reiseaktiviteten øker, må vi forvente flere utbrudd dersom vi opprettholder status quo. Vi bør også følge de forholdsreglene som gjelder i områder hvor de nå har smitte, fordi vi ikke vil vite at vi har smitte før noen har testet positivt. På det tidspunktet vil utbruddet være minst en dag gammelt, om ikke flere dager, og da skulle vi ønsket at vi hadde tatt dette enda mer på alvor.

Vi som bor i Lofoten har vært så heldige at vi har vært forskånet fra det verste av pandemien. La oss ta kontroll på vår egen situasjon og ta til orde for at vi kan opprettholde den gode situasjonen vi er i!

Kommentarer til denne saken