Gå til sidens hovedinnhold

9 studenter lærer seg omsorg for turistene

Artikkelen er over 6 år gammel

Norges første offentlige fagskole for reiselivsutdanning er i gang i Svolvær, og ni studenter skal i ett år bli virkelig gode til å ta vare på turistene.

De ni studentene som startet opp mandag ved Lofoten Reiselivfagskole i Svolvær, i nye lokaler ved nybygde Aust-Lofoten videregående skole, skal i ett år framover ta til seg teori og prøve den ut i praksis i studieperioder på 14 dager hver. Tema for tema skal læres. Og første eksamen kommer allerede i oktober i høst.

De ni studentene er godt fordelt både kjønns- og aldersmessig, samt geografisk. Flere av dem har nemlig sin bakgrunn både fra Polen, Tyskland og Filippinene, i tillegg til de norske elevene, som kommer fra hele landet.

Lofotposten møtte åtte av de ni studentene onsdag i nyskolen. Alle var skikkelig motiverte for å lære seg faget med å produsere service, tjenester og skreddersy opplevelser for turistene.

Rektor Unni Myklevoll sier at dette er den første offentlige fagskolen i landet innen reiseliv. Ellers kun privatskoler. Nå er man endelig i gang med å løfte fagskoletilbudet innen reiseliv, og Lofoten Reiselivfagskole skal bli god på nettopp det med «opplevelsesdesign».

Les også: Lykkes med campingplassen

– I Norge er det høy standard på anlegg, renhold, senger, rom, restauranter med videre. Det er ikke der man kan konkurrere, men på å utdanne personell til å bli dyktige på å ta imot, yte service til og gi turistene faglig gode opplevelser som er gjennomtenkte og strukturerte. Dette skal vi utdanne personellet til å takle.

– I altfor mange år har det å dyktiggjøre ansatte i reiselivet på menneskelige relasjoner og «turistmessig omsorg» ikke vært prioritert.

– Vi har vært flinke i Norge å satse på akademisk utdanning, og det har fagskoler fått lide under, også innen reiselivet.

– Så nå var det tid for å starte utdanningen som skal heve ansatte i reiselivets sin evne til å skape nettopp gode relasjoner og omsorg for dem som vil feriere i Norge, samt heve nivået på opplevelser som tilbys turistene. Et klart forsømt område så langt innen reiselivsnæringen, sier rektor Unni Myklevoll.

- Fagskoleutdanning er tertiær utdanning hvor fagskolen er på linje med universitet og høgskole, og de som tar utdanningen kalles derfor studenter og ikke elever, opplyser seniorrådgiver Siri Kvitvik i Nordland Fylkeskommune.

Les også: – Gjestene kan bli i to-tre døgn

Kommentarer til denne saken