9 studenter lærer seg omsorg for turistene

Studentene Raides Jensen fra Filippinene, Caroline Hømhe fra Berlin, Dominika Niemiec fra Gdansk i Polen, Markus Engen fra Gravdal, Monica Heitmann fra Senja, Per Steinar Graner fra Sørvågen, Ann Kristin Jenssen fra Mosvik og Martin Lervik Nilsen fra Sandefjord, samt rektor Unni Myklevoll (th). Kathy Kraske fra Tyskland var fraværende onsdag.

Studentene Raides Jensen fra Filippinene, Caroline Hømhe fra Berlin, Dominika Niemiec fra Gdansk i Polen, Markus Engen fra Gravdal, Monica Heitmann fra Senja, Per Steinar Graner fra Sørvågen, Ann Kristin Jenssen fra Mosvik og Martin Lervik Nilsen fra Sandefjord, samt rektor Unni Myklevoll (th). Kathy Kraske fra Tyskland var fraværende onsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Norges første offentlige fagskole for reiselivsutdanning er i gang i Svolvær, og ni studenter skal i ett år bli virkelig gode til å ta vare på turistene.

DEL

De ni studentene som startet opp mandag ved Lofoten Reiselivfagskole i Svolvær, i nye lokaler ved nybygde Aust-Lofoten videregående skole, skal i ett år framover ta til seg teori og prøve den ut i praksis i studieperioder på 14 dager hver. Tema for tema skal læres. Og første eksamen kommer allerede i oktober i høst.

De ni studentene er godt fordelt både kjønns- og aldersmessig, samt geografisk. Flere av dem har nemlig sin bakgrunn både fra Polen, Tyskland og Filippinene, i tillegg til de norske elevene, som kommer fra hele landet.

Lofotposten møtte åtte av de ni studentene onsdag i nyskolen. Alle var skikkelig motiverte for å lære seg faget med å produsere service, tjenester og skreddersy opplevelser for turistene.

Rektor Unni Myklevoll sier at dette er den første offentlige fagskolen i landet innen reiseliv. Ellers kun privatskoler. Nå er man endelig i gang med å løfte fagskoletilbudet innen reiseliv, og Lofoten Reiselivfagskole skal bli god på nettopp det med «opplevelsesdesign».

Les også: Lykkes med campingplassen

Raides Jensen, Caroline Hømhe, Dominika Niemiec, Markus Engen, Monica Heitmann, Per Steinar Graner, Ann Kristin Jenssen og Martin Lervik Nilsen.

Raides Jensen, Caroline Hømhe, Dominika Niemiec, Markus Engen, Monica Heitmann, Per Steinar Graner, Ann Kristin Jenssen og Martin Lervik Nilsen. Foto:

– I Norge er det høy standard på anlegg, renhold, senger, rom, restauranter med videre. Det er ikke der man kan konkurrere, men på å utdanne personell til å bli dyktige på å ta imot, yte service til og gi turistene faglig gode opplevelser som er gjennomtenkte og strukturerte. Dette skal vi utdanne personellet til å takle.

– I altfor mange år har det å dyktiggjøre ansatte i reiselivet på menneskelige relasjoner og «turistmessig omsorg» ikke vært prioritert.

– Vi har vært flinke i Norge å satse på akademisk utdanning, og det har fagskoler fått lide under, også innen reiselivet.

– Så nå var det tid for å starte utdanningen som skal heve ansatte i reiselivets sin evne til å skape nettopp gode relasjoner og omsorg for dem som vil feriere i Norge, samt heve nivået på opplevelser som tilbys turistene. Et klart forsømt område så langt innen reiselivsnæringen, sier rektor Unni Myklevoll.

- Fagskoleutdanning er tertiær utdanning hvor fagskolen er på linje med universitet og høgskole, og de som tar utdanningen kalles derfor studenter og ikke elever, opplyser seniorrådgiver Siri Kvitvik i Nordland Fylkeskommune.

Les også: – Gjestene kan bli i to-tre døgn

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken