Gå til sidens hovedinnhold

Reiselivsaktør: – Vaksinen er det eneste som gjør at folk tør å reise igjen

Færre planlegger sommerferie i år enn i fjor. Flere vil feriere i Norge, og bo på hotell og campingplasser.

Det viser Virke Reiselivs ferske kartlegging av nordmenns ferieplaner i 2021, basert på intervju med 1525 kvinner og menn fra 18 år og oppover. Koronapandemien gjør at folk er mer avventende med å bestemme seg. 63 prosent sier at de planlegger sommerferie i år, mot 70 prosent i en tilsvarende undersøkelse i fjor.

– Lang færre enn i fjor, 32 mot 60 prosent, sier at de planlegger sommerferie i utlandet. Hvis det åpnes for reiser, og smittesituasjonen i de mest populære feriemålene er lav, svarer omtrent halvparten at de vurderer utenlandsferie, sier leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål.

Hotellferie

Hun mener fjorårets sommer der nordmenn på grunn av koronapandemien ferierte i eget land, har økt interessen for innenlands ferieturer. Størst påvirkning for valg av reisemål har anbefalinger fra familie og venner. De som har deltatt i undersøkelsen er spurt om ferieplaner vinter, sommer og høst. 36 prosent svarer at de sannsynligvis vil tilbringe sommerferien på hotell, campingplass eller i andre private overnattingstilbud, om reiserestriksjonene i eget land oppheves økes tallet til 52 prosent. I undersøkelsen i fjor svarte 21 prosent det samme.

– Det er et interessant trekk i undersøkelsen at flere vil tilbringe en del av ferien på hotell og andre overnattingstilbud. At mange nordmenn ferierte i Norge i fjor sommer, har tydeligvis gitt mersmak. Det er en gledelig utvikling. Nå er Norge i gang med vaksinering. Myndighetene sier at vi står foran tre-fire tøffe måneder før situasjonen kan bli lysere. Vi håper inderlig at det verste ligger bak oss til sommeren, og at det åpner seg muligheter for at det også blir økt reiselivsaktivitet utover høsten, på tvers av landene i Europa, sier Bergmål og viser til at veldig mange aktører sliter som følge koronapandemien.

Vestland

Ni av ti reiselivsbedrifter går inn i 2021 med lav ordretilgang. Fire av ti forventer lavere etterspørsel etter sitt hovedprodukt. Flere har lagt ned virksomheten.

– Næringen er i en veldig krevende situasjon, med liten eller ingen aktivitet, og tærer på egenkapitalen. Støtteordninger som kompensasjonsordningene har hjulpet litt, og det er viktig at de fortsetter, sier Bergmål.

Favorittmålet ifølge undersøkelsen er Vestland. På spørsmål om hvor de spurte mest sannsynlig vil reise, svarer 28 prosent fylket som består av tidligere Hordaland og Sogn og Fjordane. Det er en økning på åtte prosent fra 2020. 17 prosent oppgir Nordland, som er identisk med undersøkelsen i 2020. I fjor var Lofoten eneste i Nord-Norge blant de 15 mest søkte reisemål på visitnorway.no.

Avventer koronautviklingen

– Vi har veldig mange utenlandske bestillinger, men ingen vet om turistene får komme inn i Norge. Akkurat nå sitter alle på gjerdet og venter på hvordan koronapandemien utvikler seg, sier Ottar Bjørn Statle ved Statles rorbusenter i Mortsund.

Håpet er at massevaksinering skal bringe tilbake en tilnærmet normalsituasjon for reiselivet.

– Vaksinen er det eneste som gjør at folk tør å reise igjen. Jeg ser at helseministeren ikke utelukker at nordmenn kan reise i Europa til sommeren. Det betyr at europeere kan komme hit. Da ser det straks lysere ut, sier Statle som er styremedlem i bransjeavdelingen for reiselivet i Vest-Lofoten næringsforening.

– Vi er alle i samme situasjon. Vi venter på at det skal åpnes for mer reising.

Hva med bestillinger fra nordmann?

– Vi har en del, men også nordmenn venter på hvordan situasjonen utvikler seg. I fjor var det mange norske turister i Lofoten. Vi håper på det samme i år, sier Statle.

Kommentarer til denne saken