Gå til sidens hovedinnhold

Rema 1000 Leknes tok imot mest pant i Lofoten

Artikkelen er over 1 år gammel

Rema 1000 Leknes fikk inn 1 046 411 bokser og flasker i panteautomaten i fjor. Det er mest i hele Lofoten.

– Det er viktig for oss at naturen i Lofoten holdes fri for søppel og plast, så det er bra at flaskene havner hos oss og ikke i naturen, sier kjøpmann Kent Kristoffersen på Rema 1000 Leknes.

I 2018 pantet vi nesten 1,2 milliarder bokser og flasker, 94 millioner flere enn året før. Over 29 000 tonn plast og aluminium ble sendt til resirkulering. Det kommer fram av en pressemelding fra Infinitum.

Hos Rema 1000 Leknes gikk 1 046 411 bokser og flasker gjennom panteautomaten i fjor. Det er mest i hele Lofoten, viser tall fra Infinitum som driver det norske pantesystemet.

– Pantemaskinene våre er lett tilgjengelige og vi prøver å holde dem rene og pene. Vi håper selvsagt at folk skal pante enda mer i år, slik at enda færre flasker havner i naturen, sier Kristoffersen.

Selv om tallene tyder på at mange er veldig ivrige på pantinga, er det noen som ikke helt har skjønt poenget - eller som bruker panteautomatene til et sted å bli kvitt annet avfall.

- Vi får inn endel syltetøyglass og sånt. Her om dagen fant vi en pose med fiskebein, forteller Kristoffersen.

Han roser Lofoten Avfallsselskap som har satt opp en ekstra glass- og metallcontainer utenfor butikken, slik at kapasiteten er blitt enda større.

Omtrent ni av ti bokser og flasker som selges, kommer tilbake gjennom panteautomatene og resirkuleres til nye produkter. De resterende blir samlet inn gjennom ulike avfallssystemer, hvor mye dessverre blir brent.

– Vi vil ha alt inn i pantesystemet. Det er det mest miljøvennlige, for da blir materialene resirkulert, og vi reduserer CO2-utslippene og sparer betydelige mengder energi og råmaterialer. Både plast og aluminium kan resirkuleres mange ganger, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum.

Totalt ble det pantet 57 728 443 bokser og flasker i Nordland i 2018. Det er syv prosent mer enn i året før. Nordland er dermed det fylket der det ble pantet 8. mest i fjor.

Kommentarer til denne saken