Lyden av helikopter er ikke uvanlig her i Lofoten, og manges refleks er å fiske frem mobilen for å sjekke på lofotposten.no hva som foregår. Veldig ofte er årsaken til helikopteraktiviteten at noen sitter fast i fjellet.

På tirsdag denne uka hadde vi to slike hendelser.

Og heldigvis går det i de aller fleste tilfeller bra. Noen trenger hjelp, de får hjelp og situasjonen løser seg. Noe etterspill er det ikke snakk om.

For dette er ikke sløsing med samfunnets ressurser. Dette er en konsekvens av at samfunnet helst ser at de som kan, holder seg i aktivitet og gjerne går i fjellet. For folkehelsa er dette gunstig.

I Lofoten er det et aspekt til, og det er at veldig mange i hele verden har på sin såkalte "bucket list" å reise til Lofoten for å gå fjellene. Med den tilstrømmingen vi får på grunn av det, er det helt naturlig at mange må ha hjelp i løpet av et år.

Godt er det også så se at det aldri er pekefinger fra myndigheter og redningstjeneste fordi noen har vært overmotig, uheldig eller blitt overrasket av været.

Vi siterer fra egen avis:

"Disse to franske damene gjorde det rette, det er bra at de ringer oss. De havnet i ulendt og bratt terreng hvor det var snø og glatt rundt dem, sier han, og fortsetter. De er sånn sett uskadd. Men de var litt kalde. Ikke akkurat flau, men ydmyke over den situasjonen de var havnet i."

Dette var det Thomas Ringen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge som uttalte etter at turgåer nummer to var hjulpet ned av fjellet.

Når en fagperson, som representerer den nasjonale redningstjenesten, sier dette, så er dette både et signal om hvordan vi skal tenke om fjellredning og en ganske klar melding fra det offentlige.

Meldingen er at redningstjenesten er der for å hjelpe folk, og den er der for alle. Det er ikke slik at den ene redningen er mer verdig den den andre.

Mange av oss har et mye mer stillesittende liv enn for noen generasjoner siden. Da søker vi aktivitet, og det finnes knapt noen aktiviteter som ikke innebærer en eller annen form for risiko. Passivitet er trolig en enda større risiko for livsstilssykdommer.

Derfor: Be om hjelp når du trenger det, og husk å ha fulladet telefon når du stikker til fjells.

God tur!