Gå til sidens hovedinnhold

Risiko-adferd irriterer oss mest i trafikken: - Farlige forbikjøringer, manglende blinklys og mobilbruk topper listen

Farlige forbikjøringer, manglende blinklys og mobilbruk topper listen over ting vi irriterer oss over i trafikken, viser en fersk undersøkelse utført av TNS Kantar for medlemsorganisasjonen NAF.

- Denne typen kjøring er ikke bare irriterende for andre i trafikken, den er også trafikkfarlig, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal i en pressemelding.

Blinklys og mobilbruk

En av tre irriterer seg over mobilbruk, nær halvparten svarer at manglende bruk av blinklys er et irritasjonsmoment, og på topp finner vi farlige forbikjøringer som hele 58 prosent finner irriterende.

- Det er andre bilisters farlige kjøring som får det til å boble av irritasjon, kommenterer Sødal.

Litt overraskende er det at hverken fotgjengere som går på rødt, syklister eller elbiler i kollektivfeltet er noe særlig kilde til frustrasjon i trafikken. Derimot er manglende avstand til bilen foran, råkjøring og kjøring under fartsgrensen noe som vil utløse irritasjon hos andre på veien.

- Gjengangeren i hva som irriterer mest er rett og slett andre bilisters risikokjøring. Det som oppleves som farlig er bilistene ganske samstemte om, sier NAF-rådgiveren.

Gode råd

Han har noen gode råd til bilister på vei til eller fra vinterferie i disse dager:

- Bilen brukes av de fleste som skal på vinterferie og på utfartsdager kan det lett bli kø. Da er det viktig å ikke stresse, puste med magen og holde deg i køen, sier Sødal. - Vil du unngå kø er det lurt å utsette avreisen for å unngå toppene når det er mange på veien, fortsetter han.

Selv uten kø er det ofte tett trafikk i ferietiden. Da er det også lurt å følge trafikken og ikke gjøre farlige forbikjøringer.

- Det er utrolig lite man tjener på å kjøre forbi når det er tett trafikk. Litt for høy fart er også langt mindre tidsbesparende enn mange tror. Kjører du i 90 kilometer i timen i 80-sonen sparer du skarve 50 sekunder per mil, sier Nils Sødal. - Det er viktigere å komme vel frem dit man skal enn å ta sjansen på å spare litt tid, avslutter han.

Tabell: Hva irriterer deg mest i trafikken?

(Flere svar mulig. Velg inntil 3 alternativer)
Folk som ikke bruker blinklys46 %
Syklister i veibanen 12 %
Folk som foretar farlige forbikjøringer 58 %
Folk som bruker mobiltelefon mens de kjører 35 %
Folk som kjører under lovlig fartsgrense 18 %
Folk som ikke skrur av fjernlysene når de møter andre biler 16 %
Folk som ikke holder avstand til bilen foran 26 %
Folk som kjører elbil i kollektivfelt 2 %
Dieselbiler som forurenser 1 %
Folk som kjører elbil gjennom bompengestasjonene 2 %
Folk som råkjører 23 %
Motorsyklister 1 %
Fotgjengere som går på rødt lys 5 %
Folk som sniker i bilkø / stadig bytter felt 16 %
Folk som ikke kan reglene for rundkjøring 15 %
Ingen av disse 2 %
Vet ikke 1 %

Kommentarer til denne saken