Lørdag blir det fokus på førstehjelp

RØDE KORS: Lørdag vil Vestvågøy Røde Kors være på plass utenfor Meieriet kultursenter der de vil informere om førstehjelp. Foto: Norges Røde Kors

RØDE KORS: Lørdag vil Vestvågøy Røde Kors være på plass utenfor Meieriet kultursenter der de vil informere om førstehjelp. Foto: Norges Røde Kors

Artikkelen er over 3 år gammel

Under åpningen av Meieriet kultursenter på lørdag vil Vestvågøy Røde Kors være til stede for å fokusere på hvor viktig førstehjelp er.

DEL

Røde Kors har tatt pulsen på førstehjelpskunnskapene til befolkningen gjennom en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse.

Lokallagsleder Bjørg Arntzen i Vestvågøy Røde Kors er tydelig på at resultatene burde vært bedre, og at det er på tide med et førstehjelpsløft.

– Ved å lære seg førstehjelp og holde kunnskapene ved like kan man redde liv. Det er ikke godt nok at kun fire av ti kan gi livreddende førstehjelp i de vanligste kritiske situasjonene som oppstår. Vi håper flere vil ta kurs, sier Bjørg Arntzen i en pressemelding.

Lørdag 6. mai står Røde Kors på stand og har aktiviteter over hele landet.

– Vestvågøy Røde Kors vil være sterkt til stede under åpningsarrangementet for Meieriet Kultursenter førstkommende lørdag, for å fokusere på førstehjelp og alle de andre aktivitetstilbudene vi har i kommunen. Det er utrolig viktig å lære seg førstehjelp, men like viktig å holde kunnskapene ved like. Førstehjelp er ferskvare, og det er verdt å merke seg at litt over halvparten svarer at det er over tre år siden de fristet opp i førstehjelpskunnskapene sine, sier Bjørg.

Et lyspunkt i undersøkelsen er at det er stor vilje til å lære. Hele 8 av 10 er positive til å ta førstehjelpskurs dersom det organiseres gjennom jobben.

–Det er gledelig at så mange ønsker å lære, og vi oppfordrer derfor arbeidsgivere til å legge til rette for at ansatte kan tilegne seg livreddende kunnskap gjennom førstehjelpskurs. Det er mange aktører med gode opplegg som kan gjennomføres på arbeidsplassen, sier Bjørg Arntzen som understreker at førstehjelp også handler om å gjennomføre brannøvelser, bidra med blod til blodbanken, og være beredt på naturkatastrofer. Også på disse områdene viser den ferske undersøkelsen at mange har en jobb å gjøre. Kun to av 10 har gjennomført brannøvelser de siste fem årene, og hele 26 prosent svarer at de ikke har tilstrekkelig med mat, vann og alternative varmekilder til å klare seg på egen hånd i to døgn ved en krise. Kun to prosent er blodgivere, og det tallet er altfor lavt når vi vet at en alvorlig brannskadd person kan trenge blod fra 100 givere, avslutter Bjørg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken