– De unge må ta ansvar for videre drift av Røde Kors

Forretningsmannen og nå pensjonist Per Jul Rødsand (81) i Svolvær sier de unge må ta over ansvaret i Svolvær Røde Kors.

Forretningsmannen og nå pensjonist Per Jul Rødsand (81) i Svolvær sier de unge må ta over ansvaret i Svolvær Røde Kors. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– I 70 år har Svolvær Røde Kors spilt en viktig rolle i lokalsamfunnet, og den rollen er ikke utgått på dato, sier nestor Per Jul Rødsand.

DEL

Svolvær Røde Kors er i disse dager i gang med å finne nye kandidater til verv i lokalforeninga. Finner de ikke arvtakere til styrevervene i foreninga kan de miste råderett over egen forening.

Den tidligere forretningsmannen og nå pensjonist Per Jul Rødsand (81) sier at Svolvær Røde Kors fortsatt er viktig for veldig mange, men at den eldre garde føler at de har ytt mye, og at det derfor er riktig at yngre krefter kommer inn, og tar ansvaret videre.

Les også: – Det er utrolig trist hvis 70 år med historie skal ende her, fordi vi ikke får inn folk som vil være med å styre foreningen

På begynnelsen av 50-tallet kom lektor Arne Arnljot fra Namsos til Svolvær, og han var en ivrig kar til å få i gang foreningen på 50-tallet.

– Arne sørget også for å engasjere de rette personene til å ta arbeidet videre. Jeg kan nevne tre ildsjeler, som Bjarne og broren Gunnar Bremnes, samt urmaker Finn Fagerhaug. De tre gjorde en fantastisk jobb, og Bjarne og Gunnar Bremnes er hedret med den høyeste utmerkelsen som Norges Røde Kors deler ut for slik innsats.

Rødsand sier at foreningen i Svolvær har vært et eksempel for alle landets foreninger. Man eier i dag både hytta inne i Sætra, samt klubbhuset oppe ved Sommertjønna på Stranda, og utstyr i rikelig monn. Det er ikke dårlig økonomi eller mangel på utstyr som i dag er en hemsko, men altså interessen blant dagens ungdom og foreldre i voksen alder å påta seg tillitsverv.

– Det som er bygget opp over disse 70 årene kan man ikke bare sette en strek over, og levere ansvaret over Vestfjorden til distriktet med sete i Bodø.

– Uten Svolvær Røde Kors blir lofotbyen og regionen fattigere.

– Besøksgruppens innsats, redningstjenesten med klatregruppa med videre er viktig å ta vare på. Da er det nesten trist å se at Marit Olsen, Hilde-Line Olsen og Hugo Bjørnstad må stå fram i Lofotposten og bekjenne at man ikke klarer å finne villige personer til å ta på seg tillitsverv i styret, sier Rødsand.

Han peker på at den trygghet og innsats som Røde Kors gjør i lokalsamfunnet tilsier at alle dem som direkte eller indirekte nyter godt av dette, nå bør kjenne på det å ta på seg tillitsverv.

– Ikke minst bidrar redningsgruppa til å ta på seg søk- og redningsoppdrag når turister går seg vill, eller blir skadet i fjellet. Det burde tilsi at reiselivsbransjen i Svolvær kanskje burde ta grep og stille med tillitsvalgte til Røde Kors. Og gjerne også sørge for å motivere ansatte og ledere til å tegne seg som støttemedlemmer. Da slik at man gir noe tilbake til Røde Kors for den innsats som reiselivsbransjens egne kunder nyter godt av.

– Svolvær har også et stort idrettsmiljø. Både alpingruppen, KS Ski og andre klubber bør kunne bidra med tillitsvalgte.

– Ikke minst har Svolvær et stort ungdomsmiljø med ungdomsskolen og videregående skole. De unge må engasjeres og medvirke til at postene med tillitsvalgte fylles opp. Så verdifull er ikke fritiden deres at man ikke kan ofre noe på annet hold. Så de unge oppfordres til å både melde seg, og være positive til å bli spurt om å ta på seg ansvar.

– Neste gang noen går seg vill på fjellet, trenger rednings- eller klatregruppens hjelp ved beinbrudd, eller blir tatt av ras, så bør Svolvær Røde Kors være intakt for å kunne hjelpe når liv og helse er i fare.

– Også den betydelige innsatsen som Røde Kors gjør for ungdom er noe spesielt foreldre skal tenke over. Så kanskje både det å ta tillitsverv og det å yte en skjerv via kontingent som støttemedlemmer ikke synes for fjernt, sier nestor Per Jul Rødsand (81) i Svolvær Røde Kors til Lofotposten.

Artikkeltags