– Ja, det må jeg innrømme. Dette er en øvelse vi ikke har gjort før, og jeg visste det kom til å bli en utfordring. Med utfordringene vi møtte i form av vanskelige værforhold i uka og dagen før startskuddet skulle gå må jeg si at dette er det mentalt tøffeste vi har gjort så langt, sier prosjektleder i The Arctic Triple, Maria Terese Karlsen.

For værgudene spilte absolutt ikke på lag med ekstremsportarrangøren før Lofoten Skimo. Det resulterte til slutt i at startskuddet for de mest hardbarka deltakerne på den lengste distansen ble utsatt fra klokken 07.00 til nærmere klokken 13.00 lørdag.

– Vi fulgte nøye med værmeldingen og hadde folk ute langs løypa i svært krevende værforhold for å forsikre at det var forsvarlig å gjennomføre. Det var mange flinke folk som jobbet for å få dette til, og vi var fryktelig spente alle sammen, fortsetter prosjektlederen, som roser crewet som stiller frivillig opp.

Alltid rom for forbedring

Var dere bekymret for at dere måtte komme til å avlyse?

– Nei, ikke på lørdag. Da var spørsmålet om vi skulle kjøre gjennom den korte eller den lange løypa. Vi kunne gjort det enkelt for oss selv med å velge den korte, men det føltes som en kjip løsning. Det var så mange som hadde meldt seg på den lengste distansen, og vi hadde ikke lyst til å skuffe dem. Det ble en vellykket avgjørelse, smiler hun.

Hun og Frank Hagen i The Arctic Triple sitter igjen med mange erfaringer etter debuten. Blant de mest fremtredende er at et slikt arrangement aldri kan ha nok personer i crewet.

– Denne gangen var vi omtrentlig 50 personer inkludert Røde Kors Hjelpekorps, men vi trenger alltid flere. Det var en stor belastning for dem å vente så lenge på lørdagsmorgenen, og det er noe vi vil forsøke å unngå i fremtiden, forklarer hun, og legger til:

– For å lette presset på dem vil vi forsøke å få dem mer samkjørte på forhånd på fremtidige arrangement. Der er det helt klart noe å hente. Men nå er vi i gang. Nesten ingen har gjort noe som ligner på dette. Mandag lærte vi av de franske utøverne (Leo Viret og Matheo Jacquemoud, journ.anm.) at vi har den lengste individuelle skimoløypa i verden.

Les også: Profesjonelle utøvere fra Frankrike og Italia stiller til start: – Skal prøve å gjennomføre Lofoten Skimo på 5–6 timer

– Bekrefter at vi er unike

Hun forteller om fantastiske tilbakemeldinger fra både lokale og tilreisende utøvere. Deltakere som forelsker seg i naturen og sliter med å sette ord på opplevelsen langs traseen gjør inntrykk.

– Franskmennene sier at det er ingen andre i verden som tilbyr en så spektakulær trasé. Det er morsomt å vite at vi er alene i verden om å tilby dette. Vi vet at dette har potensial og at vi er på et høyt nivå, men nå bekrefter mange at vi er helt unike, sier Karlsen stolt, og legger til at det betyr ekstra mye når det kommer fra noen av verdens beste utøvere.

– Vi er nybegynnere, og i en veldig bratt læringskurve. At de likevel er fornøyde gjør dette fantastisk. Det er ekte mennesker, følelser og natur. Totalpakken blir så mye mer enn bare et løp med startnummer.

– Mer enn bare en jobb

Hva følte dere da  siste deltaker var i mål og det viste seg at arrangementet ble en suksess?

– Jeg var utrolig glad. Da jeg så Lofotpostens artikkel med målbildet av meg, Hallvard Schjølberg, Camilla Johansson og Harry Strøm braste demningen. Jeg begynner nesten å gråte bare av å tenke på det, sier hun med en gledeståre i øyekroken.

Du blir emosjonell når du snakker om dette?

– Ja. Jeg tar ingen ting for gitt, og jeg blir utrolig glad når jeg ser og kjenner på at deltakerne har hatt en positiv opplevelse. Det er det som får det til å briste for meg – å vite at vi gjør noe riktig. For meg er dette mer enn bare en jobb. Hele meg er i dette, både på godt og vondt, sier Karlsen, og avslutter med å heie frem førstkommende helgs store arrangement, VM i skreifiske!

Les også: – Flott løp i fantastiske omgivelser

Les hele Arctic Triple-magasinet her