Gå til sidens hovedinnhold

Rødt: – Hjemmetjenesten må hjelpe eldre med å handle

Artikkelen er over 2 år gammel

Vestvågøy Rødt mener hjemmetjenesten fortsatt må handle dagligvarer til brukerne.

I desember vedtok flertallet i kommunestyret at hjemmetjenesten fra 4. mars ikke lenger skal handle på butikken til brukerne. Dette er ikke en lovpålagt tjeneste, men Vestvågøy kommune har så langt valgt å gi tilbudet til de som bor i omsorgsboliger eller er brukere av den kommunale hjemmetjenesten.

– Bo hjemme

– Å gjøre eldre i stand til å bo hjemme gjennom å handle maten de trenger, bør være en del av helsetjenesten som brukerne har krav på sier Vestvågøy Rødts førstekandidat til kommunevalget, Linda Amundsen.

I inneværende periode er partiet ikke representert i kommunestyret. I de to foregående hadde partiet en representant.

Ifølge Amundsen vil Rødt undersøke praksisen i andre kommuner.

– Å kutte tilbudet er begrunnet med økonomi. Når dette ikke er en lovpålagt oppgave, er lovverket for svakt for eldre som bor hjemme. Det er et mål at flest mulig skal bo lengst mulig i egen bolig. Da må de få hjelpen de trenger av kommunen, sier hun.

Dette uttalte enhetsleder for omsorg, Bente Anita Solås, i nyhetsbrevet til Vestvågøy kommune sist fredag:

-Med dette har vi harmonisert oss opp mot regelverket, og hva som er vanlig i Kommune-Norge. Vår plikt er å hjelpe de som trenger det med å sette opp handleliste, men ikke med selve handlingen, sier

Tapte i kommunestyret

I kommunestyret i desember var Frps tre representanter og Pål Krüger de eneste som stemte for at hjemmeboende skal få hjelp til å handle. Deres forslag var å tilføre budsjettet 1,2 millioner kroner.

– Å hjelpe til med å handle er en naturlig del av tilbudet til de som trenger hjemmebaserte tjenester. Kommunen ønsker at flest mulig skal bo lengst mulig hjemme. Men samtidig som terskelen senkes for å bo hjemme lenger, ytes det mindre hjelp, mener Frps gruppeleder, Odd Eskil Andersen.

– Hjelp til å handle er ikke en lovpålagt oppgave, hvorfor skal kommunen gi ekstrahjelp?

– Meieriet og flere andre tilbud kommunen gir er ikke lovpålagt. Hjelp til å handle dreier seg om å bistå folk som er i en delvis pleietrengende fase av livet med noe de ikke makter selv, sier Andersen.

– Vern Nappstraumen

Vestvågøy Rødt avholdt årsmøte denne uken, og valgte veteranen Odd Nicolaisen som leder. Med seg i styret har han Kirsti Thomassen, Lill Mariann Simonsen, Paula Lorentzen og Einar Berg-Hansen. Partiet skal også engasjere seg mot at oppdrettsnæringen får fotfeste i Nappstraumen. Nylig ga Vestvågøy kommune lakseoppdretter Isqueen AS dispensasjon fra kommuneplanen til å etablere seg ved Grænholmen.

– Fiskeriinteresser har advart. Vi mener dette er et område som må forbeholdes tradisjonelt fiskeri. Dette er en sak vi skal jobbe videre med, sier Amundsen.

Kommentarer til denne saken