Fredag oppdaget en turgåer en død spermasettkval på vel 15 meter og 40-50 tonn som hadde strandet i fjæra på nordsida av Røst.

Røst kommune har siden vurdert ulike løsninger for å få kvalen ut på havet, og skjærtorsdag lyktes man med god bistand fra kystvaktskipet KV Heimdal.

- Den er på slep nå, den forsvant for en tre kvarters tid siden, sier teknisk sjef Tom Ragnar Pedersen i Røst kommune ved 13.30-tiden.

Lokale råd

Kystvakta var i aksjon også onsdag men lyktes ikke med å få kvalen løs da.

- Det ble noen mislykkede forsøk og man slet sågar av sleperen i forsøket, sier han.

Etter noen gode råd fra lokal kvalfanger Nils Jørgen Nilsen lyktes man i dag til slutt forteller han.

- Han kom opp med en løsning med ei blokk og noen grep for å få den lirket litt sidelengs ut. Den lå her med sporen opp og hodet ut. Nå fikk vi dreid den og slept den ut med sporen først.

Kystvakta greide å få fast et slep som så ble fortøyd ute i havet og så koblet på kystvaktskipet. Både selve KV Heimdal og deres mob-båt var i aksjon for å løse oppdraget.

Tom Ragnar Pedersen er svært glad for hjelpa og innsatsen fra Kystvakta som har stått på for å få den døde spermasettkvalen ut.

- Vi retter en stor takk til dem, det er kystvakten som har stått for dette her. Vi begynte å grue oss litt for at dette ikke skulle gå og at vi skulle få ei forferdelig lukt her utover våren og sommeren.

Kvalen er også sjekket for plast i magen, men det hadde den ikke.

- Gledelig melding fra Røst: Den 15 meter lange spermhvalen hadde ikke plast i magen, meldte Røst kommune tirsdag.

- Vi er til for kysten

Ombord på KV Heimdal hadde man ved 14.30-tiden fortsatt kvalen på slep.

- Vi har den på slep nå og skal taue den et stykke ut i havet før vi slipper den, opplyser kapteinløytnant og skipssjef Jonas Lauten

Han er glad for at de kunne bistå.

- Vi prøver å bistå så langt vi kan. Kystvakta er til for kystens befolkning. Når vi får sånne oppdrag så prøver vi å hjelpe til når vi har mulighet for det.

Også Leuten berømmer lokal hjelp for å løse oppdraget og få vridd kvalen slik at den kom løs.

- Var dette et krevende oppdrag for dere?

- Nei ikke krevende sånn sett, men det er mange vurderinger som må gjøres i et sånt oppdrag. Som hvor mye utstyr vi skal bruke og så kan det alltids være fare for å ødelegge ting og også med tanke på personellet, sier Leuten ombord på KV "Heimdal".

Les også: 14 meter kval rak i land: - Jeg gikk meg en tur i fjæra da jeg plutselig så noe svært!