2012 var første året ildsjelene med operasjef Hildegunn Pettersen i spissen framførte historien om handelsmannen fra Venezia som forliste lengst vest i Lofoten som opera. 2. august er det klart for den første av fire forestillinger i løpet av helgen. Øya med vel 500 innbyggere venter besøk av et par tusen som skal på en av de fire forestillingene.

– Akkurat nå øves det intenst. Det er tredje sommeren siden 2012 at vi framfører Querinioperaen. Det blir kanskje den siste, sier Hildegunn Pettersen, operasanger og drivkraften bak at Querinis historie ble opera på Røst.

Operaen bygger på beretningen om den venetianske handelsmannen Pietro Querinis dramatiske forlis utfor Røst i 1432. De overlevende blant mannskapet ble berget og vel tatt vel imot av folket på Røst, og ble boende på øya i tre måneder. I møtet med øyfolket fikk mennene erfare et ganske annerledes levesett, og deres beretning om Røst-oppholdet ble nedskrevet etter retur til Venezia. Historien er også bakgrunnen for at Røst er vennskapskommune med Sandrigo i Venezia, der Querini kom fra.

Festivalhelgen byr også på flere konserter. Fredag kveld står Kari Bremnes på scenen for første gang på Røst. Festivalen avsluttes med tur til Skomvær fyr, og møte med kunstnere som bor der og konsert i havgapet.