Tokt til Skrova fyr med infotavle

Når man ankommer en fyrstasjon, enten med båt eller til fots, er det i dag lite eller ingen informasjon til publikum om fyrets historie. Det vil dette mannskapet på «Gamle Oksøy» gjøre noe med i sommer, også på seks vernete fyr i Nordland, inklusive Skrova fyr.

Når man ankommer en fyrstasjon, enten med båt eller til fots, er det i dag lite eller ingen informasjon til publikum om fyrets historie. Det vil dette mannskapet på «Gamle Oksøy» gjøre noe med i sommer, også på seks vernete fyr i Nordland, inklusive Skrova fyr. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Skrova er et av totalt 34 fredete fyr langs kysten. I disse dager får man oppsatt ei ny infotavle ved fyret.

I tidsrommet 14. juli til 12. august reiser nemlig det gamle skipet til fyr- og merkevesenet, «Gamle Oksøy», på tokt langs norskekysten for å utplassere skilt med informasjon om de 34 fredete fyrstasjoner som finnes fra Egersund i sørvest til Kirkenes i nordøst.

Dagens Skrova fyr ble opprettet i 1922. Det hadde lenge vært behov for bedre fyrbelysning i Vestfjorden, og dette fyret erstattet et mindre fyr som lå i innseilinga til Skrova.

Det nye fyret fikk støpejernstårn på 20 meter med tåkesignal, og et 3. ordens fyrapparat som hadde stått på Moholmen fyr. Skrova ble utstyrt med Nord-Norges første radiofyr i 1932, som kan kalles en forløper for vår moderne GPS. Fyrstasjonen ble elektrifisert i 1951.

Slik ser aluminiumsplakaten ut med info om Skrova fyr.

Slik ser aluminiumsplakaten ut med info om Skrova fyr. Foto:

Skrova fyr var et av de siste fyrene i Norge som ble automatisert (ubemannet) fra 29. juli 2005. Fyret har fremdeles betydning som værstasjon. Fyret er fredet og eid av Kystverket.

Skipper Odd Nordahl-Hansen på «Gamle Oksøy» sier at man nå i juli skal sette opp infotavler på Bremstein, Myken, Skomvær, Landegode, Skrova og Andenes fyr.

Skomvær fyr ved Røst.

Skomvær fyr ved Røst.

Skomvær fyr fikk montert sin tavle tirsdag, Landegode fyr torsdag morgen, og nå Skrova.

Det er lagt stor vekt på å gjøre fyrene tilgjengelige for almenheten. Det er Kystverkets etatsmuseum «Kystverkmusea» som står bak dette toktet, og mannskapet er frivillige fra skipets venneforening der sør.

«Gamle Oksøy» er bygget i 1962, tilhører Lindesnes fyrmuseum. Båten er 40 meter lang, og ble brukt av Kystverket til utskipning av parafin til lykter, og vedlikehold av sjømerker.

Selve tavlen med informasjonen om fyrene er trykket på aluminiumsplater som festes til ei betongplate. Denne igjen er skrudd sammen av fire betongdeler, og trenger ikke fundament på bakken, og vekten vil holde den stabil i all slags vær.

– Vi mener opplevelsen for besøkende på Skrova fyr blir bedre hvis man lærer noe om fyrstasjonen, sier skipper Odd Nordahl-Hansen om tavlen.

Artikkeltags