– Hva skal vi ha på oss i denne scenen?

– Russebukser. Blå, svarte, røde, det har ikke så mye å si, svarer Thea Edvardsen sin medelev.

Hun sitter øverst ved bordet og går igjennom manuset for en av sketsjene til årets russerevy. Edvardsen og Haakon Solberg Strøm har ansvaret for russerevyen til Aust-Lofoten videregående skole. Det er onsdag og første dag alle øver sammen. Det er to og en halv uke til sceneteppet går opp.

– Vi legger mye ansvar på hver enkelt, sier Edvardsen.

– Alle her er voksne og vi venter at de lærer seg tingene sine hjemme slik at vi bare trenger legge regi.

Jo større jo bedre

En av sketsjene i revyen handler om seksualundervisningen de får i løpet av de 13 årene de har gått på skole. Med ironi i stemmen kaller de kaller seg selv eksperter og leser opp myter de har blitt fortalt. Som at man kan bli gravid av å tungekysse, at bare menn ser på porno og at størrelse betyr alt. Nå skal det sies at i årets russerevy betyr størrelse en god del, «Større» er navnet på selve revyen.

– Revyen er et stikk til samfunnet hvor vi tar opp samfunns aktuelle ting og ser på oss selv utenfra. Vi håper folk kjenner seg igjen. Nå for tiden skal alt være så stort og flott og perfekt, og her kommer også «Generasjon Prestasjon» inn i bildet, men det som er størst er jo absolutt ikke alltid best, mener Edvardsen.

Åpningsnummeret blir uansett stort, og annerledes enn de tidligere årene. Her har de fokusert på hverandres talenter. Sangen har de skrevet selv og det blir glitter og lysshow, og teateret i Tromsø stiller med kostymer.

Bildeserie

Første dag med fellesøving til russerevyen

Allergenfritt

– Judas må være ivrigere, rekk hånda høyt opp. Du er han som sitter bakerst i klasserommet og svarer på alle spørsmålene, instruerer Harald Varvik Johnsen. Han har vunnet flere priser for revyene han har deltatt i og er med for å hjelpe til med årets russerevy.

De jobber med sketsjen «Siste måltid», som de har kjøpt inn for anledningen. Også her kan man se dagens samfunn med alle allergiene og de som er avholds fra gluten, sukker, fisk, fugl, fett og syrer.

– I år synes jeg de har vært veldig reflekterte, så dette blir kjempe bra, sier Varvik Johnsen.

– Det er første gang jeg regisserer dem. Eller, jeg har instruert noen av elevene før. Da gikk de i 4. klasse og vi satt opp «Papa panov».

Alt under kontroll

Det er andre gang Thea har regi på sine skolekamerater. Sist gang var til juleavslutningen.

– jeg har drevet med teater i 10 år, så det kommer veldig naturlig for meg å ta kontroll på slike ting, forteller Thea. Selv om de har gjort dette før har de to revysjefene nok å henge fingrene i. På scenen skal det være omtrent 50 sisteårselever, her får de som vil være med. Forestillingen kommer til å være på 2 timer, med pause. Hun legger ikke skjul på at det blir to hektiske uker fram til forestilling 27 januar.

– Det er litt styr, men det går greit, og folk er jo med fordi de har lyst til å være med, sier Edvardsen.