Ariel skal være «edru-russ»: - Hvis jeg står fram, kommer det også kanskje flere

Russ: Russepresident Tiril Abrahamsen (t.v.) og Ariel Smevik synes det er viktig at alle blir inkludert nå som de går imot russetid. Smevik skal være edruss og ønsker at alle skal forstå at det ikke er farlig å takke ned til alkohol. Foto: Synne Mauseth

Russ: Russepresident Tiril Abrahamsen (t.v.) og Ariel Smevik synes det er viktig at alle blir inkludert nå som de går imot russetid. Smevik skal være edruss og ønsker at alle skal forstå at det ikke er farlig å takke ned til alkohol. Foto: Synne Mauseth

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg synes ikke det høres noe artig ut å være drita hele tiden og ikke vite hva du gjør.

DEL

Det sier Ariel Smevik. Hun går tredjeåret studiespesialisering ved Aust-Lofoten videregående skole.

Tredjeåret betyr russetid, en feiring Smevik i utgangspunktet ikke hadde tenkt til å delta på.

– Jeg synes ikke alkohol smaker godt, og jeg ønsker heller ikke å presse meg selv til å drikke. Jeg hadde egentlig ingen planer om å være russ, helt til jeg kom over nettsiden til Edruss, sier Smevik.

Endre fokus i russetiden

Edruss er et landsdekkende prosjekt drevet av ungdomsorganisasjonen Juvente. Formålet deres er å endre fokuset i russetiden slik at drikkepresset blir mindre, samt skape aksept for å velge å feire russetiden uten alkohol.

– De har egne russekrav, som å drikke en julebrus i stedet for øl. Det å finne en julebrus i mai er jo vanskelig nok i seg selv, så det kan være artig, smiler Smevik.

Etter å ha sett edrurussens russekrav, gikk Smevik til russestyret ved Aust-Lofoten videregående med et ønske om flere russekrav som ikke nødvendigvis dreier seg om å drikke alkohol.

Innfører spybot

Den nyvalgte russepresidenten, og Smeviks klassevenninne, forteller at de skal opprette en egen seksjon med russekrav for russen som ønsker å være edru.

– I år har vi blant annet innført spybot. Hvis noen spyr inne må de betale 500 kroner. Boten har vi innført for å unngå at noen skal drikke seg veldig full, sier Tiril Abrahamsen, og legger til;

– Det er viktig at vi støtter og respekterer de som ikke ønsker å drikke. Målet vårt for russetiden er at vi skal ha det artig og kose oss sammen, ikke drikke oss mest mulig drita. Da legger vi også opp kravene slik at det blir morsomt for alle.

– Noen må stå imot

Smevik vet foreløpig ikke om flere som planlegger å være edrue russ i tiden framover, men hun håper at de heller vurderer det, enn å bli sittende hjemme om det er drikkepresset det står på.

– Jeg tenker at noen må stå imot, og hvis jeg står fram kommer det også kanskje flere. Det er ikke sånn at jeg dømmer de som drikker, men det er også greit å vite at det ikke er farlig å takke nei, sier Smevik.

Hun forteller at hun ikke har opplevd noe press i den forstand, og at vennene støtter opp om valget hennes. Likevel føler hun seg litt alene i «kampen mot drikkepresset».

– Kanskje er det flere som ikke drikker, som fortsatt vil være med å feire.

Russens første fest

Lørdag er det klart for russekickoff, og årets første fest.

– Vi skal ha trafikklys-tema, smiler Abrahamsen, som stilte i valget som russepresident fordi hun ønsket en ordentlig russefeiring hvor alle er inkludert.

Klassevenninnen gleder seg også.

– Folk virker gira og jeg tror det blir bra, sier Smevik, som skal ha med seg to fanta i veska.

Artikkeltags