Krafttak mot kreft er Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon. I år foregår aksjonen frem til 14. mars. Normalt besøker nærmere 20.000 bøssebærere norske hjem for å samle inn penger til kreftforskning og tilbud til de som er berørt av kreft. I år gjennomføres aksjonen digitalt som følge av koronapandemien.

– Hvert år løfter vi frem et tema som vi ønsker å sette mer fokus på, som vi ser det er behov for penger til eller som det trengs å forskes mer på. I 2021 samler vi inn penger til forskning på kreftformer få overlever. En stor andel av våre bøssebærere er russ, i tillegg til bygdekvinnelag, frivilligsentraler, andre lag og foreninger og bedrifter, skriver Kreftforeningen på sine hjemmesider.

– Gjør sterkt inntrykk

I Lofoten bidrar russen i både øst og vest til årets aksjon. Aksjonssjef ved Aust-Lofoten videregående skole, Kathrina Sivertsen, mener det er en viktig sak som alle burde bidra til, uavhengig av om man er russ eller ikke.

– Kreft er en sak som angår oss alle på en eller annen måte. Vi er et lite fellesskap, og står sammen i det. Selv om kreft ikke er relevant for deg akkurat nå, så kan det bli i fremtiden. Man kan bli rammet selv, eller noen man kjenner eller nærmeste familie. Jeg har selv noen i nær familie som er rammet av kreft med høy spredning. Det er veldig fælt, og gjør sterkt inntrykk på meg, forteller Sivertsen.

Russen hadde forberedt seg på å være bøssebærere i år, men slik ble det ikke grunnet koronapandemien.

– Det synes vi er kjedelig. Det er morsomt å gå på besøk til folk, snakke med dem og informere dem, men vi må bare gjør det beste ut av situasjonen. Vi har satt ett mål om å samle inn 50.000 kroner. Vi sikter høyt, men vi har et håp om at vi skal klare det, sier aksjonssjefen.

Lover å hoppe i havet

Ved Vest-Lofoten videregående skole er det Dina Hanssen som har ansvaret for årets innsamlingsaksjon. I likhet med Sivertsen poengterer Hanssen at de aller fleste har et forhold til kreft.

– Derfor tenker vi at det er lett for å alle å bidra til krafttak mot kreft. Alle vet hva det er, og hvor alvorlig det er. De fleste har kjennskap til det gjennom egne erfaringer, eller kjenner noen som er rammet av kreft. Vi synes det er en veldig viktig sak å støtte, understreker Hanssen.

Elevene ved skolen på Leknes har som mål å samle inn 25.000 kroner gjennom den digitale innsamlingen. Hanssen synes det er synd at de ikke kan gå fra dør til dør med bøsser, og mener det er vanskeligere å få folk til å bidra når aksjonen må gjennomføres digitalt. Hun håper likevel at skolen kan bidra med en pen sum til Kreftforeningen.

– I fjor raste alle sine innsamlingstall. Det er vanskeligere å samle inn når man ikke kan gå dør til dør. Men, jeg håper vi når målet. Vi må ha trua. Vi lover at vi skal hoppe i havet før 1. april om vi samler inn mer penger enn Aust-Lofoten videregående skole, sier Hanssen, og sender utfordringen videre til sin aksjonskollega i Svolvær.

– Vi tar utfordringen! Det må vi selvfølgelig gjøre. Vi skal ikke være noe dårligere. Hvis vi samler inn mest, skal vi hoppe i havet før 1. april, kontrer Kathrina Sivertsen.