Clean Up Lofoten/LAS har tatt kontakt med årets russ på Vest-Lofoten videregående skole for å oppfordre dem til å rydde under feiringen. Mandag 29. april hadde LAS møte med russen i kommunestyresalen, hvor også ordfører Remi Solberg snakket med russen om russetiden. Prosjektleder i Clean Up Lofoten, Monica Kleffelgård Hartviksen, forteller at det er viktig å for dem å nå denne målgruppa.

– De bor ofte hjemme og det er foreldrene deres som har ansvar for sorteringen. Nå ønsker vi å bevisstgjøre dem om avfallshåndtering, sortering og gjenvinning. Vi har hørt på russens og deres behov, og ble overrasket over hvor praktisk rettet de var med ønske om for eksempel duker til avfall, sier hun.

Under møte med russen hadde LAS laget egen Kahoot med spørsmål om plast i havet, søppel og Clean Up Lofoten.

Les også: Emilie (18) blir russ i Syden

Søppeldunker og søppelposer

LAS har fått midler fra Handelens Miljøfond til å jobbe med årets russ, og kommer til å stille med søppeldunker ved dåpen, søppelposer til hver enkel russ, annonse i russeavisa og strykemerker til russedressen.

– Vi har også med oss russen på Aust-Lofoten videregående skole. Midlene er fordelt likt mellom de to skolene. Russen på Aust-Lofoten ønsket også dunker og tømming av toaletter, sier hun.

Kleffelgård Hartviksen forteller at avfallssortering er det beste man kan gjøre for å hindre at avfall kommer på avveie generelt og i russetiden spesielt.

– Russen har kanskje fått et dårlig rykte med rus og grøft, men det er viktig å få fram at russen her viser godt initiativ til å fokusere på miljøet, sier hun.

Les også: Sebastian (18) er årets russepresident: - Litt skummelt å ha ansvar for 70 ungdommer

Ryddepost i rebusløp

– Det er mange barn og unge som ser opp til russen og i russetiden har det ofte vært mye kasting av søppel i naturen. Russen kjøper mye nattmat for eksempel, og det er vanlig å bare kaste avfallet rett i grøfta. Dette setter et veldig dårlig eksempel for de unge, sier russepresident for rødrussen på Vest-Lofoten videregående skole, Johanne Aresdatter Haakestad.

Til årets feiring får russen på Vest-Lofoten videregående skole utdelt en pose hver som skal fylles med søppel, det har blitt en egen russeknute.

– Vi planlegger også et rebusløp, hvor den ene posten skal gå ut på å rydde søppel. Da vil de som rydder mest få flest poeng, sier hun.

– Om barn og unge ser oss i de røde dressene plukke søppel, kanskje det inspirerer de til å gjøre det samme, sier hun.

Les også: Strandryddingen har begynt: - Folk ønsker rydde så fort snøen forsvinner