I god tradisjon skal russen gå med bøsse i et krafttak mot kreft. Aksjonsperioden er 11. – 17. mars 2019.

– Å gå med bøsse en sykt bra tradisjon. Det er det viktigste vi gjør sammen som russ, mener Ranja Annie Helmersen, aksjonssjef for russen på Aust-Lofoten.

Bøssebærerne i øst vil begynne å gå omtrent klokka 17.30, torsdag 14. mars. De banker på dører i nærmere to timer. De vil være ute i store deler av Vågan, men hovedsakelig i Kabelvåg og Svolvær. Også russen i Vestvågøy skal delta i aksjonen og går med bøssene på Leknes, Gravdal, Napp, Fygle, Stamsund og i Borge torsdag. De har fått hjelp fra idrettslaget på Ballstad i tillegg.

– Alle bøssene har vippsnummer, som man kan bruke i tillegg til kontanter. Dessuten har vi en digital innsamling, forteller Ranja i våganrussen.

Vil slå Vest-Lofoten

I år har russen et ekstra mål. I tillegg til å tjene inn penger til formålet, håper de å samle inn mer penger enn russen på Vest-Lofoten videregående skole.

– Vi skal slå Vestvågøy. De har alltid samlet inn mer penger enn oss, men i år blir det vi som samler inn mest, sier Ranja bestemt.

Med seg på laget har de FK Lofoten, damelaget og A-laget til herrene i Svolvær IL fotball.

– Totalt har vi 70 bøsser å dele ut. Vi blir mange som skal gå, sier aksjonssjefen.

Russen på Vest-Lofoten vgs håper å få samme pengesum som fjorårets russ, som var på 138 000.

- Vi ser at siden vi er så et lite kull i forhold til i fjor, så er det ikke så sannsynlig, men at vi håper å få en bra sum, forteller russepresident Johanne Aresdatter Haakestad.

Få overlever

Tema for årets Krafttak mot kreft er sykdommer som få overlever.

«Bare to av ti overlever lunge-, galleblære-, lever- og spiserørskreft og mindre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft. Midlene som samles inn skal gå til kreftforskning for å bidra til at flere overlever, og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende.» skriver Kreftforeningen på sine nettsider.