Norge skjerper kontrollen med russiske fiskebåter, og de får heretter bare levere fisk i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord.

Det ble kjent under en hasteinnkalt pressekonferanse med flere statsråder til stede torsdag ettermiddag.

– Vi har fått informasjon som gjør at vi må stramme inn tilgangen for russiske fiskefartøy til å anløpe norske havner og også øke kontrollen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Regjeringens mål er at alle russiske fiskefartøy skal kontrolleres i norske havner.

I forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina har Norge, som eneste land, fortsatt et unntak som gir russiske fiskefartøy tilgang til norske havner.

Venstre-leder Guri Melby er blant dem som har krevd at fartøyene stenges fullstendig ute, mens Høyre-leder Erna Solberg har bedt om en rask avklaring av spørsmålet.

Vil vanskeliggjøre ulovligheter

Når regjeringen begrenser russiske fiskefartøyers anløp i Norge til tre havner, er målet å gjøre det vanskeligere å benytte dem til ulovlig virksomhet.

– Målet er at alle russiske fiskefartøy skal kontrolleres. Dette vil gjøre det vanskeligere å benytte russiske fiskefartøy til ulovlig virksomhet, for eksempel ved omgåelse av eksportregelverket, sa justisminister- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Hun la til at det vil gjøre det enklere for tolletaten og myndighetene å ha oversikt, samt å kunne gjennomføre kontroller.

Ny informasjon

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at informasjonen regjeringen har fått, gjorde det nødvendig å stramme inn for russiske fiskefartøy.

Regjeringen er blitt møtt med krav om å gjøre dette i flere måneder. Norge er eneste land som har hatt et unntak som gir russiske fiskefartøy adgang til våre havner.

Torsdag varslet regjeringen en innstramming. Fiskefartøyene får kun slippe til i havnene i Kirkenes, Tromsø og Båtsfjord.

Hvorfor gjorde dere ikke dette før?

– Det er fordi vi ville ha et saklig grunnlag før vi tok en beslutning. Derfor er dette noe som vi må ha god innsikt i og god oversikt over før vi tar en beslutning. Det vi har sett til nå har gjort det nødvendig å stramme inn, sier Støre til NTB.