Gå til sidens hovedinnhold

Ryten/Kvalvika på topp for å bli nasjonal turiststi

Artikkelen er over 1 år gammel

Ordningen med nasjonale turiststier er en ordning som er etablert av Miljødirektoratet for å motvirke utfordringer med slitasje, forsøpling og behov for beredskap på stier som blir enormt mye brukt.

15 stier som oppfyller de 31 kriteriene som er satt, får en slik status - og med statusen følger økonomiske tilskudd og markedsføring med. Hvorvidt økt markedsføring er ønskelig for Lofotens del, er imidlertid noe leder for Lofoten friluftsråd, Peter Andresen, tar opp i sluttrapporten han nå leverer fra seg på vegne av arbeidsgruppen i Lofoten.

Gruppa har på oppdrag av kommunene i Lofoten siden januar 2018 jobbet med å velge ut én slik kandidat blant stiene i Lofoten, og valget har falt på å prioritere i denne rekkefølgen:

1. Ryten - Kvalvika

2. Tjeldbergtind

3. Lofoten high five (hele traseen i Svolvær)

4. Djevelporten/Fløya

Signalet fra styringsgruppa til de nasjonale turiststiene var på forhånd at Lofoten ikke kunne forvente å få mer enn én sti med slik status.

Det fastslås etter material fra telleapparatene at man med stor sikkerhet kan si at minst 62.500 personer besøkte Kvalvika og eller Ryten-området så langt i 2019.

Nå må Flakstad kommune, grunneiere, bygdelaget på Fredvang og nasjonalparkstyret ta stilling til om de ønsker stien til Ryten/Kvalvika som nasjonal turiststi. Om de takker nei, vil muligheten melde seg for Vågan som da kan vurdere hvilken av de tre stiene på prioriteringslista som kan få statusen.

Om en av stiene i Lofoten blir utarbeidet slik at den kan oppnå autorisasjonen, vil den gjelde for fem år.

Med i gruppa var Hanna Lykkja (Nordland fylkeskommunes besøksforvaltningsprosjekt), Karin Marie Antonsen (bærekraftig reisemålsutvikling i Lofoten), Sven-Arne Gundersen (Lofoten turlag), Svein Gunnar Helland/Elisabeth Dreyer (Destination Lofoten) og Peter Andresen i Lofoten friluftråd.

Kommentarer til denne saken