Møtte fra fjern og nær for å rydde vika

Fortsatt - etter noen timers rydding - var det søppel i Rækvika. Men mye var fjernet, og mer ble fjernet før denne gjengen var ferdig. Det skulle mer til enn litt regnvær for å stoppe dem fra strandrydding.

Fortsatt - etter noen timers rydding - var det søppel i Rækvika. Men mye var fjernet, og mer ble fjernet før denne gjengen var ferdig. Det skulle mer til enn litt regnvær for å stoppe dem fra strandrydding. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den årlige strandryddedagen var lørdag. Det ble en del sekker søppel da Salt i anledning sitt femårsjubileum inviterte til strandrydding i Rækvika. Til aksjonen stilte også både nasjonal og internasjonal leder av WWF.

DEL

I Rækvika mellom Svolvær og Svolvær lufthavn har det kommet mye søppel inn i løpet av vinteren. Kriss Rokkan Iversen i SALT mener dette er en av grunnene til at denne vika er perfekt for strandryddedugnad.

- I fjor arrangerte SALT strandryddedugnad på Yttersia, i år valgte vi Rækvika, sier hun.

Søndag feirer kompetansebedriften fem år. Lørdag var det altså rydding på gang.

Les også: Rydder Refsvika

Fra ressurs til søppel

- Tidligere kunne slike viker være en ressurs, nå kommer nesten bare søppel inn her, sier Rokkan Iversen.

Ved siden av det historiske perspektivet, gir ryddedugnad i Rækvika i Vågan også en synlig effekt.

- Tenk, det var ryddet her i fjor, også er det allerede så mye søppel her, sier Rokkan Iversen.

Med seg på ryddedugnad hadde de gjester som ikke kom fra Lofoten.

Les også: Nå skal det ryddes

WWF-sjefer på ryddedugnad

Både generalsekretær for WWF Norge, Nina Jensen, og generaldirektør for WWF internasjonalt, Marco Lambertini, var med på ryddedugnaden i Rækvika.

- Etter fire dager på konferanse er dette bra trening, smiler Lambertini.

Han påpeker at alt søppelet man finner i viker som Rækvika, og havet ellers, er en trist side av dagens sivilisasjon.

- Vi bruker og kaster, vi bryr oss ikke om de syklusene som støtter opp om vårt eget liv, påpeker han.

Han konkluderer at mye av det de har plukket opp i Rækvika denne lørdag formiddagen er slikt som hører fiskeindustrien til.

- Det er trist, men det er bra at mange bruker lørdagen på å rydde, sier Lambertini.

Les også: - Ta et tak for nærmiljøet

Miljøavgift på snusbokser?

Jensen for WWF Norge og Kjersti Eline Tønnessen Busch skaffet seg oversikten over hva som dukket opp i vika.

- Det er en fascinerende mix av isopor, ølbokser, oljefat, tomme bensinkanner og en mengde snusbokser. Mulig det burde være en miljøavgift på snusbokser, funderer de to.

Dette er søppel som ikke forsvinner med det første.

En bitteliten del ...

- Bare 15 prosent av alt plastsøppel kommer inn til land, det å rydde Rækvika er dermed bare en bitteliten del av en bitteliten del, men det er så fint å kunne gjøre en forskjell, sier Rokkan Iversen.

Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende begivenhet, og i år falt denne dagen på 9. mai. Aksjonen arrangeres av Hold Norge rent. Men her i Lofoten er det også rydding store deler av mai utenom denne aksjonen. Årets strand- og kystryddedugnad er fra 18. til 22. mai. I tillegg kjøres en oppryddingsaksjon ellers, kalt rusken eller snusken, deltakere her kan få tildelt søppelposer hos kommunene, og man kan levere søppelet gratis på søppelanleggene i Lofoten.

Les også: Skal være rent og pent 17.mai

Kystryddedugnad i Lofoten

Årets strand- og kystryddedugnad i Lofoten er fra 18. til 22. mai, men det er i følge LAS ingenting i veien for at man tyvstarter. Ved å registrere sin aksjon får man sekker og skjema fra LAS.

- Søppelet leveres gratis om det er registrert, sier Monica Kleffelgård i LAS.

I fjor ble det levert inn 46.000 kilo søppel gjennom ryddeinnsats i Lofoten. 15.000 kilo av dette kom fra strandryddingsaksjonen, 16.000 kilo fra Rusken/Snusken, mens Mesta organiserte innsamling i naturen ga et resultat med søppel som veide 15.000 kilo.  

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken