Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal de rydde opp i Vestfjorden

Artikkelen er over 4 år gammel

SALT i Svolvær skal nå både teste ut profesjonell rydding av søppel i Vestfjorden og samarbeide med Norway Cup for å lære barn og unge om marin forsøpling.

Miljødirektoratet har nylig fordelt 35 millioner kroner til tiltak mot marin forsøpling. Kompetansebedriften SALT i Svolvær har fått stor uttelling.

– Vi er veldig fornøyde. Vi har fått 4.3 millioner til prosjektet Proof Clean, vi mener en profesjonell ryddetjeneste er en del av løsningen. Det kan ikke bare være frivillige som skal rydde opp i et samfunnsproblem, sier Kjersti Eline Tønnessen Busch i SALT.

SALT lyser nå ut tre ny stillinger knyttet til prosjektene. En stilling i Svolvær skal jobbe for å få på plass en profesjonell og permanent strandryddeaksjon. SALT utvider staben på Ramberg til to, der den nye stillingen skal jobbe med Fishing for litter. I tillegg opprettes en stilling i Oslo knyttet til samarbeidet md Norway Cup.

Les også: Strandrydding i Lofoten er i gang

Vil rydde 150 tonn

Sammen med Maritimt Forum skal dette prøveprosjektet nå foregå i Vestfjorden. Det ønsker man skal gi svar på hvordan man kan rydde effektivt.

– Målet er først og fremst å skaffe erfaring og kunnskap. Så har vi nokså ambisiøst sagt at vi skal rydde 150 tonn søppel i Vestfjorden. Så får vi se, sier Tønnessen Busch.

Mye rydding vil foregå fra land og manuelt, men også med fartøy med vinsj, kran og presse ombord på Vestfjorden.

– Selve innhentingen av avfall skal gjøres så effektiv vi får til. Dette er en veldig tidlig fase av profesjonell opprydding, sier hun.

Arbeidet starter så fort som mulig. Målet er blant annet også å bidra til mer gjenvinning av plast i havet. Dessuten vil man se på hvor ofte man rydder i enkelte strandområder for å få mest for pengene og faktisk få ut søppelet.

– Vi vil også se på kartet hvor man skal rydde og bruke tid og ressurser, sier Kriss Rokkan Iversen i SALT.

Les også

Kampen mot plastsøppel. Høyre foreslår vrakpant på plastbåter

 

Norway Cup-samarbeid

SALT er også med på et større prosjekt sammen med fotballturneringen Norway Cup som får 1.3 millioner i støtte.

– Norway Cup og SALT er verdipartnere og sammen har vi fått midlene, sier Laura Johanne Olsen i SALT.

– Vi har fått full uttelling og mye mer enn jeg turte å håpe på, sier hun om støtten.

Hun sier dette gir en unik arena til å formidle problematikken med marint søppel. Prosjektet er tenkt å gå over tre år.

– Det er over 2000 fotballag og totalt 80.000 besøkende fra hele verden. Det å drive holdningsskapende arbeid for en så viktig gruppe er kjempespennende. Det kan føre til at man får gjort mye, sier Olsen.

Det blir også en konkurranse for å finne ut hvilket lag som er best på strandrydding.

– Alle deltakende lag kan være med på å samle inn søppel på ei strand de velger og så rapportere det inn. Da er man med i trekningen av et miljøstipend, sier Olsen.

Også både polyester i idrettsklær og gummigraunlat på kunstgressbaner vil være i fokus når samarbeidet også skal se på produktutvikling.

– På sikt vil vi bidra til ansvarlig produktutvikling, sier Laura Johanne Olsen og viser til at man vil bidra til å få fram alternativer både polyester og granulat.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Hilde Østerkløft i Norway Cup ønsker de en arena for å skape holdninger.

– Vi vil involvere deltakerne for å gjøre de bevisste på utfordringene i verden. Dette er en start på et langsiktig prosjekt vi har som mål å ta internasjonalt.

Valget av SALT som partner var naturlig sier Østerkløft.

– Da vi bestemte oss for å gjøre noe innen marin forsøpling trengte vi noen med kompetanse. Da ble de en naturlig partner, sier Østerkløft.

Les også

Plastsøppel i VM-skrei

 

– En stor dag

SALT er stolte over å være blant de 26 prosjektene som får støtte av totalt 200 som søkte.

– Dette er en stor dag for oss. Vi kan få lov til å bidra med vår kompetanse og med forskningsbaserte metoder lage tiltak som monner for å rydde havet for plastutslipp, sier Kriss Rokkan Iversen.

– Vi er ekstremt takknemlige og ydmyke over å få en så stor del av potten sammen med våre samarbeidspartnere. Det sier noe om at SALT er et sterkt fagmiljø innenfor marin forsøpling, legger hun til.

I tillegg til tildelingene økes også støtten til «Fishing for litter» i revidert nasjonalbudsjett, prosjektet som SALT administrerer på vegne av Miljødirektoratet innebærer at fiskere leverer marint avfall de får opp av havet.

– Det tilleggsbevilges en million kroner, sier Kjersti Eline Tønnessen Busch.

Lofoten Avfallsselskap får også 1 million kroner fra Miljødirektoratet til innsats mot marint avfall.

Les også

Oppgitte 12-åringer iverksatte storstilt dugnad i skjærgården

Kommentarer til denne saken