I en artikkel onsdag retter faktisk.no fokus mot påstandene om at rundt en million sommerturister gjester Lofoten har vært mange, og lagt grunnlaget for en heftig debatt om turistskatt og tiltak det siste året.

Går ikke opp

Statistikk og beregninger tyder imidlertid på et langt lavere tall, ifølge faktisk.no.

I sin artikkel oppsummerer faktisk.no at tallet er 363.180 (283.326 ankomne gjester i Lofoten i 2016 beregnet på SSB overnattingsstatistikker, 4492 overnattinger i hele Nord-Norge fra SSBs tall på hytteformidling, 2262 private hytter og fritidshus i Lofoten, 53.000 cruisepassasjerer var om bord i skip som la til i Lofoten i 2016 omtrent 20.000 utflukter til passasjerer om bord i Hurtigruten.)

De viser til mørketall fra blant annet teltturisme og Airbnb-virksomhet, men nettstedet konkluderer likevel med at millionregnestykket ikke går opp.

Les hele gjennomgangen fra faktisk.no her.

Føler seg misforstått

Nettstedet har forsøkt å finne ut hvor påstanden om en million turister i Lofoten kommer fra. Blant de som skal ha brukt tallet en million er NRK, Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal og reiselivssjef i Destination Lofoten, Elisabeth Dreyer.

I NRK-artikkelen «En million turister sliter på Lofoten: Får likevel ikke kreve turistskatt» blir Dreyer sitert følgende:

– Naturen i Lofoten tåler ikke trykket av over en million turister i sommermånedene.

Til faktisk.no hevder Dreyer at media her har gjort en slumsete jobb, og at det hun har sagt er at det er mellom 800.000 og en million gjestedager. Ikke engang gjestedøgn.

Har sagt ifra

Til faktisk.no sier redaksjonssjef i NRK Nordland, Anna Brandal, at det er leit at blant andre ikke Dreyer har korrigert dem.

– Jeg har sagt ifra mange ganger, og opplever at media ikke klarer å skille mellom gjestedøgn og antall turister. Det er viktig at dette blir poengtert, og jeg har flere ganger sagt at tallet ikke stemmer, sier Dreyer til Lofotposten, og legger til;

– Tradisjonelt sett snakker vi om tellinger som går på døgn, men de sier ingenting om faktiske besøk til Lofoten. Vi har mellom 50 og 60.000 cruisebåtturister i året, og masse dagsturister som kommer til Lofoten som privatpersoner og i bussgrupper. De som besøker venner, familie, bor i telt og via Airbnb er heller ikke med i statistikken.

Dreyer har tatt opp dette med Innovasjon Norge, og reiselivsdirektør Bente Holm er ifølge Dreyer enig i at det trengs en bedre statistikk.

Debatten rundt

Videre forteller Dreyer at grunnen til at det ofte opereres med et høyere antall turister enn gjestedøgn, er med tanke på debatten rundt blant annet vei, sykehus og samferdsel.

– Det handler om et større perspektiv. Flere av gjestene overnatter ikke her, men benytter seg fortsatt av området. Vi kan si at vi har 445.000 overnattinger i Lofoten, men det gir ikke de faktiske forholdene. Det handler om behovet for flyseter, fergekapasitet og sykehusdebatt. Det må dimensjoneres, sier Dreyer, og legger til;

– Tallet trekkes ofte fram fordi man vil ha fokus på utfordringer vi har og det er ikke et usant tall. Men i turistsammenheng er det ikke tradisjon for å trekke inn annet enn gjestedøgn.

Fakta

Faktisk.no er ifølge hjemmesiden en ideell organisasjon og redaksjon, som gjennom å undersøke faktagrunnlaget i medier og diskusjoner vil bidra til en faktabasert og konstruktiv debatt, og hindre spredning av falske nyheter.

Faktisk.no eies av VG, Dagbladet, NRK og TV2.