Lofoten får 40 millioner til bedre fylkesveier: - Vi vil legge til rette for turistnæringa

Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkesrådet setter av 40 millioner kroner i ekstra midler til fylkesveiene i Lofoten. Det skal gi reiselivsnæringa bedre vilkår, mener fylkesråd for samferdsel Svein Eggesvik.

DEL

Fylkesrådet i Nordland la fredag fram en ekstraordinær satsing på fylkesveier. Totalt én milliard kroner skal brukes til opprustning i Nordland.

– Vi har et stort etterslep på fylkesveiene, det er beregnet til mellom åtte og ni milliarder kroner. Vi må gjøre noe med dette, og vi ønsker å forbedre de veiene vi har. Spesielt er det viktig for oss å utbedre næringsveiene, sa fylkesråd for samferdsel Svein Eggesvik (Sp) på en pressekonferanse.

Han la også vekt på at varer som produseres i Nordland må kunne komme seg inn på en hovedvei, og ut på markedet.

40 millioner ekstra

I Lofoten er det satt av 40 millioner kroner til det fylkesrådet betegner som «Lofotpakken».

Svein Eggesvik konkretiserte under pressekonferansen ikke hvilke tiltak det er snakk om, men betegnet det som mindre tiltak langs fylkesveiene i regionen.

– E10 er hovedveien gjennom Lofoten, men på sideveiene er det masse turister som beveger seg. Vi vil legge til rette for turistnæringa og vi vil utbedre smale veier som trenger utbedring, sa han.

Det løftes blant annet fram stort behov for flere møteplasser, parkeringsplasser og fotoplasser. I presentasjonen pekes det også på at sjømatnæringa er viktig.

Svein Eggesvik sier til Lofotposten fredag at det er ikke er bestemt konkret hvor midlene skal brukes i Lofoten.

– For eksempel er jeg ganske sikker på at det blir noe i Flakstad. Vi skal gå en runde med Statens vegvesen og den nye veiadministrasjonen i fylket, samt ha en dialog med kommunene. Da vil vi se på de stedene som har størst betydning med tanke på turismen, sier han.

Eggesvik trekker også fram Vågan og Vestvågøy. Han viser blant annet til at det flere steder i Lofoten er vanskelig for busslaster med turister å komme fram på en god måte.

– Det er områder der det trengs utbedringer, der det er vanskelig for bussene å komme fram, sier samferdselsråden.

– Kommer i tillegg

Fylkeskommunene overtar 1. januar 2020 ansvaret for fylkesveiene fra Statens vegvesen. Blant tiltakene vil breddeutvidelser eller møteplasser være aktuelle grep.

– Det kan også være andre tiltak som gjør det at busser, turister og lokalbefolkning kan leve bedre side om side.

Han viser også til at fylkeskommunen spesifikt satte av 40 millioner til Lofoten, fra en pott på 250 millioner til generelle tiltak.

– Det gjør vi fordi vi ser behovet i regionen, sier Eggesvik og viser til at disse midlene kommer i tillegg til den ordinære regionale transportplanen.

-Jeg er veldig godt fornøyd med at regionen nå får 40 millioner kroner som vi nå kan bruke på å gjøre veiene i Lofoten bedre og sikrere, sier ordfører Remi Solberg i Vestvågøy i en pressemelding.

De ekstra tiltakene på fylkesveiene settes i verk i perioden 2020–2023. Fylkestinget tar den endelige avgjørelsen under sitt møte i juni.

Artikkeltags