Klassequizen er en nasjonal kunnskapskonkurranse for elver på 10. trinn, og arrangeres årlig av NRK. Da konkurransen startet var det hele 36 lag med fra Nordland, men nå står kun fire igjen etter kvalifiseringen.

I fylkesfinalen skal laget fra Sørvågen skole, som består av Sander Holtan Larsen, Adelen Berntsen Ekrem, Agnethe Bendiksen og Olav Berg Larsen, konkurrere mot elever fra Alstad ungdomsskole fra Bodø, Rognan ungdomsskole og Grane barne- og ungdomsskole.

– Vi er stolte over dette. Det er første gang noen fra Sørvågen kvalifiserer seg til fylkesfinalen. Det er en god prestasjon å slå ut så mange lag og nå finalen, forteller kontaktlærer Arnhild Moe.

Onsdag morgen tar hele klassen plass på ferga og reiser over til Bodø, hvor fylkesfinalen går av stabelen. I tillegg til å delta i konkurransen skal elevene både på konsert og besøke Aspmyra stadion sammen med foreldrene sine.

– Vi gleder oss veldig til å samle lagene til direktesendt finale. Det blir utrolig spennende og gøy, sier programleder Kristin Skjefstad Isaksen i NRK Nordland.

Hun leder konkurransen for andre år på rad, og har siden september reist rundt i hele Nordland for å teste elevene. Samtlige episoder har blitt sendt på NRK P1, og Isaksen har latt seg imponere av nivået.

– To av finalelagene slo til med full pott i kvalifiseringen, og elevene er generelt veldig flinke, skryter programlederen.

Tradisjonen tro skal quizdronning Liv Boye Okkenhaug bistå i fylkesfinalen. Okkenhaug har laget spørsmålene tiendeklassingene skal få bryne seg på og er også finaledommer.

– Jeg tror elevene både gleder seg, er spente, og gruer seg litt. Det er ikke så rart, men dette er stas. Vi har snakket om at vi føler at vi har vunnet uansett om det skulle gå dårlig i finalen. Det er ingen andre lag fra Sørvågen som har kommet så langt. Vi er absolutt stolte over denne prestasjonen.

Finalen kjøres i to deler, og vinnerne av duellene går videre til den nasjonale finalen i Oslo våren 2023, i tillegg til at de mottar pengepremier. Sørvågen skole møter Grane barne- og ungdomsskole i den første finalen.

– Flere av lagene har meldt ifra om at de har med seg heiagjeng, og jeg er helt sikker på at det blir god stemning. Fylkesfinalen i Klassequizen er en veldig morsom begivenhet for oss, og mange i NRK Nordland er involvert i direktesendingen i samarbeid med flinke folk hos Stormen bibliotek, forteller konstituert redaksjonssjef Ole Marius Hågensen Rørstad i NRK Nordland.

Selve finalen starter klokka 14.15 onsdag.