Det er snart to år siden LINK-leder Knut Kirkesæther sist introduserte festivalkonserter i Lofoten. Etter to avlyste festivaler i fjor er iveren stor når billettsalget nå åpner for fullt.

– Ja, det er lenge siden vi har gledet oss til festivalen som vi gjør nå. For oss er festivaluken en levendegjøring av flere års arbeide. Etter to avlysninger i fjor er savnet ekstra stort etter å gjøre nettopp det – skape vakker musikk for folk i Lofoten, sier Kirkesæther via en pressemelding.

På grunn av pandemi-restriksjonene er festivalens internasjonale preg tonet ned. I stedet inviteres publikum til et program med flere av det som beskrives som Norges fremste musikere.

– Etter vår andre avlysning i november la vi alt på vent. I januar besluttet vi å planlegge en ny festival med kun norske artister. Heldigvis kjenner vi miljøet i Norge godt. Det tok ikke mer enn to måneder før nye artister og program var klart til publisering. Takket være festivalens kunstneriske leder – Arvid Engegård – blir den kunstneriske kvaliteten på høyde med det vi er vant til, sier Kirkesæther.

Som så ofte før kommer Arvid Engegård med sin egen strykekvartett. I tillegg tar han med sin nyetablerte trio med Håvard Svendsrud på accordeon og Svein Haugen på kontrabass. Flere andre av festivalens venner, derav Nils Anders Mortensen, Joachim Carr, og Christian Ihle Hadland blir også å se og høre. Guro Kleven Hagen, Ann-Helen Moen, Eivind Ringstad, Louisa Tuck, Elise Båtnes og Björn Nyman står også på artistlisten.

Store utfordringer

Selv med artister og program i boks, er det fortsatt mye som skal på plass før publikum kan nyte klassisk musikk i Lofoten. Den største utfordringene er knyttet til restriksjoner og smittevern. Nylig ble det åpnet opp for inntil 100 publikummere, noe som fortsatt er langt under det festivalen vanligvis opererer med.

– Flere av våre konserter gjennomføres normalt med opptil 800 sitteplasser. Det blir derfor umulig å komme i nærheten av besøkstallene vi er vante til. Vi har derfor jobbet hardt for å få endene til å møtes i det planlagte programmet. Noen vil kanskje si at det er snev av galskap – og har kanskje litt rett. Samtidig har vi stor respekt for vårt lojale publikum, private sponsorer, og offentlige støtteordninger og vil gjøre det vi kan for å levere til forventningene, sier Kirkesæther.

– Vi håper naturligvis på en fin sommer hvor musikkfestivaler også kan nytes. Samtidig vet vi at konserter påvirkes lett av restriksjoner. Vi har planlagt festivalen annerledes enn tidligere nettopp for å være mindre sårbar. Vi kommer derfor til å strekke oss langt for en fullverdig gjennomføring. Dette er tross alt tredje forsøket under pandemien – vi gir oss ikke så lett her nord.

Mer intim festival

Sommerens festival strekker seg over seks dager og 25 konserter – fra Flakstad Kirke i vest til Svolvær Kirke i øst. I tillegg til Lofoten Kulturhus og Meieriet Kultursenter avholdes de fleste konsertene i kirker.

– Lofotens kirker setter en fin ramme på konsertene, også siden de er vakkert plassert i landskapet. I år tar vi også i bruk de aller minste kirkene. Her blir det mer intime konserter hvor publikum kommer nærme både utøverne og musikken. Både Gimsøy Kirke og Valberg Kirke er spektakulært plassert ved havet, og kommer til å bli en fin kontrast etter konsertene. Det er ikke utenkelig at vi gjør noe ekstra ut av dette, sier Kirkesæther.

Konserter i de minste kirkene er ikke den eneste tilpasningen som er gjort for sommerens festival. Med færre tillatte publikummere til hver konsert, blir det også totalt sett flere konserter i årets program. Noe av programmet blir også spilt flere ganger, og samtlige konserter gjennomføres i tillegg uten pauser, nettopp for å begrense unødvendig fysisk kontakt mellom publikummere.

I år håper festivalen på et stort norsk publikum. Om det etter hvert åpnes opp for flere publikummere, vil festivalen være raskt ute med justeringer.

– Interessen fra utlandet har vært stor, men pandemien har naturligvis ført til flere avlysninger. Samtidig vet vi at mange kulturinteresserte nordmenn planlegger Lofotferie i år. Som den eneste festivalen for klassisk musikk i Lofoten ser vi fram til å ønske velkommen nytt publikum også fra Norge. Det finnes ingen bedre måte å oppleve Lofoten på – og det finnes ingen bedre måte å oppleve klassisk musikk på, reklamerer Kirkesæther.