Sauebøndene byr på grillmat og stiller selv som kokker

GRILLKLAR: Saue- og geitebøndene i Lofoten er klar for å dele ut smaksprøver fra grillen.

GRILLKLAR: Saue- og geitebøndene i Lofoten er klar for å dele ut smaksprøver fra grillen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag byr sau- og geitbøndene i Lofoten på grillmat, og det er de selv som er grillkokker.

DEL

Tall fra organisasjonen Norsk Sau og Geit viser at 75 prosent av alt lammekjøtt blir solgt i sesongukene august, september og oktober.

En del av stykkene blir lagt på lager og solgt på andre tider av året, men høstsesongen er absolutt størst.

– Nå vil sauebøndene få folk til å åpne øynene for det gode og sunne kjøttet. Lørdag 2. juni vil 110 butikker over hele landet servere kjøtt fra sau og geit rett fra grillen, sier Ola Hertzenberg i Norsk Sau og geit.

-Fantastisk produkt

Lofoten Sau og Geit er med på dette arrangementet, og skal i samarbeid med Lofotlam ha en stor grillmarkering utenfor Lofotsenteret og Rema på Leknes.

– Dette for å fronte beitenæringen i Lofoten. Bare i Vestvågøy er det 62 sauebruk med 5906 vinterfora sau og seks bruk med. 964 melkgeit. Vi vil denne lørdagen sette fokus både på lam og kjekjøtt. Vi vil vise at dette er kjøtt som egner seg veldig godt som grillmat. Aksjonen er en av 118 grillaksjoner i Norge denne lørdagen, der målet er å fokusere på lamme- og kjekjøtt som fantastisk produkt og bidra til økt salg i butikkene, forteller Hendry Edvardsen i Lofoten Sau og geit.

Stiller selv som grillkokker

Han mener det er flere grunner til at folk bør foretrekke lam- og kjekjøtt når de skal grille.

– Sauer og geiter gjør en stor oppgave med å holde kulturlandskapet åpent ved at de spiser gress, busker og små trær. Uten beitedyr vil flere landskap gro igjen. I tillegg er det god dyrevelferd i sauehold, sier Edvardsen.

– I tillegg så leverer over 90 prosent av alle sauebøndene i Lofoten dyrene til Horns slakteri, og det betyr ytterligere lokal verdiskapning, legger han til.

Det er bøndene selv som stiller som grillkokker.

– Vi har fått gode råd og innspill, og er sikker på at maten skal bli god. I tillegg til smaksprøver vil det også selvsagt bli tid til en prat med oss bønder. Vi håper mange kommer innom oss lørdag, sier Henry Edvardsen.

Artikkeltags