Det gode liv i Steinfjorden

Trives: God stemning blant barna i Eltoft barnehage som både får plass til flere og får bedre plass i nytt tilbygg. Det gleder styrer Johanne Martinussen (midten bak) seg til. Alle foto: Øystein Ingebrigtsen

Trives: God stemning blant barna i Eltoft barnehage som både får plass til flere og får bedre plass i nytt tilbygg. Det gleder styrer Johanne Martinussen (midten bak) seg til. Alle foto: Øystein Ingebrigtsen

Artikkelen er over 5 år gammel

Her vil både de lokale ungdommene og tilflyttere bygge og bo. Flere hus og mer plass i barnehagen er under oppseiling i ei bygd med et helt spesielt engasjement.

DEL

De har alle funnet det gode liv i Steinfjorden. Hva er det med den engasjerte bygda i Borge?

– Vi flyttet hit på grunn av naturen, men har blitt værende på grunn av folkene!
Brage Toreid ringer opp etter intervjuet og har tenkt litt på familiens møte med bygda etter en mellomlanding på Ballstad da de kom til Lofoten for første gang.
– Vi kom til Lofoten i 2006 og flyttet hit i 2007. Det var et hus til salgs her som vi falt for, forteller han.
– Fruen hadde en kollega som bodde alvorlig langt fra Leknes. Men så kom vi hit og så er det ikke langt unna i det hele tatt, sier Toreid som til daglig er kommuneoverlege.

Bygger nytt

Dermed forlot de ett fiskevær og dro oppover bygda til ett annet. Der ble de værende, og om ikke lenge står deres nye hus klart på Tangstad. Familien er en av flere som enten bygger nytt, pusser opp, har kjøpt eller har planer om å bygge. Hos familien Toreid gleder både små og store seg til nytt hus.
– Det blir den store flyttedagen, slår storebror Trym fast.
Brage Toreid mener det er en god indikator på at stedet er attraktivt når det bygges nytt og ungdommen kommer tilbake.
– Det er mange fine plasser her!
" Alle engasjerer seg her, og det er lett å bli kjent med nye.
Marte Eliassen.

Ville tilbake

– Hvor ellers?
Marte Eliassen svarer kontant på hvorfor hun har flyttet hjem til Steinfjorden.
25-åringen som jobber som fysioterapeut er en av de lokale unge voksne som har vendt hjem. For henne har det vært en klar plan om å flytte helt hjem. Og sånn ble det også.
Eliassen flyttet inn i sitt splitter nye hus i Eltofthalsen for kort tid siden og viser fornøyd fram sin nye bolig.
Der har hun blant annet panoramautsikt til vind, vær og Eltofttuva fra de store kjøkkenvinduene.
Avstanden til Leknes eller Gravdal for å dra på jobb er verken spesielt lang eller byr på noen utfordringer i hverdagen.
– Såpass bør det være, sier 25-åringen som mener det er mange gode grunner til å trives som hjemvendt.
– Det er flotte omgivelser, trivelige folk her og litt liv i bygda. Mange av vennene mine har flyttet hjem, forteller hun og mener det er lite sannsynlig at det ville vært aktuelt å bosette seg for eksempel på Leknes.

– Lett å bli kjent

Beboere i bygda forteller om både flere hjemvendte ungdommer og folk som ikke har noen tilknytning til stedet fra før som skal eller har nylig etablert seg.
De kommer til en bygd som er kjent for å stå på, både for å berge skolen gjennom årevis med trange kommunebudsjetter, dugnadsarbeid, arrangere ting som bakkeløp og mer til.
– Vi er glade i bygda alle sammen, sier Marte Eliassen.
– Det er litt arrangementer her. Mange bruker skolen, og alle engasjerer seg, sier hun videre og mener det er gode forhold for både de lokale og de som kommer til utenfra.
– Det er lett å bli kjent med nye folk, mener hun.

– Betyr alt

Eltoft skole ble lagt ned i 2013, men bygda selv tok grep og fikk etablert montessoriskole. Til skolestart i fjor høst ble også skolen bygd ut til ny drift.
Bygge ut skal også Eltoft barnehage gjøre. Kommunestyret tildelte også seks nye plasser tidligere i år, dermed får man 24 totalt. Og utbygging trengs.
– Dette bygget er jo et grendehus, og er ikke lagd som en barnehage. Nå skal vi få bedre fasiliteter, sier styrer Johanne Martinussen og ser fram til blant annet bedre plass, nye garderober og nye toalett.
– Jeg håper vi skal være klare til oppstart i høst, sier hun og forteller om ventetid på at byråkratiet skal ferdigbehandle saken slik at spaden kan gå i jorda.
– Entreprenørene Eliassen og Martinsen har sagt at de tar grunnarbeidet på dugnad, forteller barnehagestyreren.
Heller ikke Martinussen er i tvil om viktigheten av skolen og barnehagen i bygda for å være attraktiv og for å ha noe å tilby de som vurderer å flytte tilbake eller slå seg ned.
– Det betyr alt, sier hun og forteller om henvendelser fra folk i andre kommuner som vil flytte utover og om venteliste på barnehageplass.
Også hun trekker fram mange positive sider ved hjemstedet sitt, der også hun har vendt hjem for å etablere seg med hus, hjem og familie.
– Her er det et tett forhold mellom generasjonene. Det benytter vi oss av i barnehagen med bestemødre, det sys kjøttrull, vi er med fiskerne i bygda for å sløye fisk og vi er i gårdsbesøk i skolehagen på Saupstad.
– Det er maks 20 minutter til Leknes med bil. Vi har alt, og vi bor der det er finest, ler hun.

Strålende fornøyd

Svein F. Hansen i Steinfjorden bygderåd er svært tilfreds.
– Vi synes det er helt strålende og fantastisk at så mange unge fra Steinfjorden vil flytte hjem. De ser at det har en verdi å bo i distriktet, sier han og minner om at veien til Leknes ikke er så lang tross alt.
Men i likhet med de andre vi snakker med trekkes også utfordringer med å skaffe hus og plass til alle som vil prøve seg på det gode livet i Steinfjorden.
– Det er mange som vil flytte hit og leie hus. Vi har henvendelser, men det er ikke hus å leie ut. Det er folk som har hørt at her er det et miljø med både helt unge folk som etablerer seg, folk midt i livet og de som er litt over midten, sier han.
– I forhold til det med bygging har det vært veldig problematisk og det tar lang tid før man får klarert ei tomt fra kommunalt hold. Det må gås utrolig mange veier før man får en tomt og fradeling, sier Hansen og slår fast at han ønsker seg bedre tilrettelegging fra Vestvågøy kommune for å få til mer boligbygging.
 

– Godt bomiljø

Hansen som også sitter i styret til Eltoft montessoriskole AS er naturligvis også opptatt av skolen han også.
Og han er heller ikke i tvil om betydningen og ringvirkningene av fortsatt aktivitet i klasserommene på Eltoft.
– En viktig faktor her er et godt bomiljø og trivselsmiljø, det at vi har en skole og en barnehage.
Uten det tror han det ville vært mye verre stilt.
– Det er helt klart at hadde skolen forduftet og vi i verste fall kanskje ikke hadde en barnehage tror jeg ikke trenden hadde vært som den er nå. I hvert fall med tanke på dem som kommer utenfra og skal bo her, sier Svein F. Hansen.

Artikkeltags